В ужгородському параді літературних героїв взяли участь 300 учасників

20
0

За літературним календарем 23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права.

Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі у 1995 році, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв культурному прогресу людства і заснував Всесвітній день книги та авторського права і Премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі.

З того року цей день святкують в 190 країнах світу і кожне місто знаходить оригінальні форми пропаганди книги. В місті Ужгороді з ініціативи управління освіти Ужгородської міської ради вшановують книгу і всіх причетних до її створення низкою заходів, які проходять в навчальних закладах і переростають в загальноміське свята. Цьогорічне Свято книги проходило в рамках заходів «Сакура – 2012» і пропонувало шанувальникам книги низку заходів традиційних та інноваційних.
 
Популярним стає літературний КВЕСТ, в якому взяли участь 12 команд учнів 7-8 класів навчальних закладів міста. КВЕСТ – це поєднання інтелектуальних здібностей на задану тему і спортивних можливостей, а також командна гра. Мета – вивчити літературні місця м. Ужгорода. Завдання готують представники ПЛАСТу, «Просвіти» та бібліотеки.
 
Парад літературних героїв налічував понад 300 учасників із всіх навчальних закладів міста: діти різного віку, педагоги та батьки. Маршрут: вул. Жупанатська, 3 – Корзо – пл. Театральна. Зустрічав Парад оркестр дитячої школи мистецтв і завершив демонстрацією героїв на пл. Театральній.
 
Кожен учасник Параду прочитав книгу, вибрав улюбленого літературного героя, створив відповідний образ і демонстрував свого героя.
 
Завершилося Свято концертною програмою, скомпонованого з літературних образів, відображених в пісні, танці, інсценізації. Паралельно проходила виставка-ярмарок продукції від книжкових магазинів та видавництв м. Ужгорода з розіграшами, лотереєю, сюрпризами, наприклад, Ужгородська міська друкарня, видавництва «Гражда», «Іва», «Ліра», «Знання».
 
Свято книги має нововведення: БУК-кросінг (взаємообмін книгами) для учнів 9-11 класів, неформальні зустрічі із поетами, письменниками, молодими літераторами в інтелектуальних кав’ярнях м. Ужгорода, а саме: в кав’ярнях «Під замком», «Львівська майстерня шоколаду», «Тотем», «Апріорі», «Венеція», «Деліція», «Закарпаття».
 
З шанувальниками книги спілкувалися Лідія Повх, Ольга Тимофеєва, Михайло Рошко, Василь Кузан та члени літературної студії ім. П.Скунця УжНУ, Ірина Гармасій, Маріанна Салай-Пак, Христина Керита, Марія Раді, Павло Чучка, Юрій Шип, Надія Панчук та представники клубу молодіжних дебютів «Нові імена» Аліна Ганько, Даша Ігнатко, Віктор Опаленик, Галина Малик, Олександр Гаврош.
 
Стартував БУК-кросінг в м. Ужгород в 2011 році під девізом «Я вмію читати» з ініціативи Юлії Дички та Асамблеї митців «Ротонда» (керівник Вік Коврей). Постійно діє в кав’ярні «Під замком» (вул. Ольбрахта, 3, директор Юрій Русин, цього року отримав нову хвилю і стартував під девізом «Читаю: можу, хочу, буду» від пам’ятника Августину Волошину.
 
Маршрут: Набережною Незалежності до пл. Театральна. Такий почесний статус набудуть нові кав’ярні «Львівська майстерня шоколаду», «Тотем», «Апріорі» (Набережна Незалежності, 2, керівник Іван Волошин), «Венеція» (вул. Митрака, 2, керівник Марія Батько, «Деліція» (пр. Свободи, 45, керівник Ігор Ващенко), «Закарпаття».
 
Щира подяка спонсорам, які долучилися до організації свята; ВАТ «Плодоовоч» (генеральний директор В.Селехман), депутат Ужгородської міської Богдан Андріїв, приватний підприємець Любов Лесів.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також