В Закарпатській області планують продати колишню синагогу та 2 комунальні аптеки? (ФОТО, ОНОВЛЕНО)

11
4

В суботу, 7 вересня майже весь тираж газети «Європа-центр» був викуплений. І скоріш за все, щоб приховати аукціон із продажу комунального майна Закарпаття.

Пише про це правозахисник  на своїй сторнці в Фейсбуці: 

"Вчора ж, ввечері, я вирішив перевірити цю інформацію і намагався придбати цей «сенсаційний» випуск газети в 5 газетних кіосках і в жодному з них не знайшов. На моє запитання до продавщиць: як це так? – отримав відповідь, що якісь особи, явно не постійні клієнти, протягом нетривалого часу, пачками по 20-50 примірників скупили майже весь тираж. Продавщиць самих здивував цей «фурор», оскільки, такої популярності газета в порівняні з іншими вельми відомими в краї ніколи не викликала."

Сьогодні ж, в кіоски поступили додаткові примірники цієї газети. Ознайомившись з нею, зрозумілим стало в чому полягав такий вельми «не здоровий» інтерес до цього випуску газети, а саме, тому що в ній київська Товарна біржа «Універсальна товарно-сировинна біржа» вирішила розмістити оголошення про продаж комунального майна сіл, селиш та міст Закарпатської області.

Так, згідно фотокопії газети "Європа-центр" №36 (714) від 06.09.2013 р. бачимо, що цілий ряд цінних об’єктів культурної і соціальної спадщини територіальних громад виставлені на продаж.

"Так, історичну трьохповерхову будівлю в обласному центрі Закарпаття, колишню єврейську синагогу, за адресою: м.Ужгород, вул. Жупанатська, 17 (Лот №3) – планують продати за 3 млн. 867 тис. 528 грн. Тобто, вартість 1 м. кв. історичної будівлі в центрі міста та хорошому стані оцінили в 490 доларів, яка при ринковій ціні сягає не менше 2000 доларів за 1 кв.м

Також виставлені на продаж міські об’єкти під лотами №2 та 5.

Під лотом №2 одноповерхова будівля площею 220 кв. м. позаду бару «Паб-хаус» і нічного клубу «Вайпер» на вул.Минайській, 16 в м. Ужгороді. Зазначають в оголошені, що ця будівля типу «після пожежі», навіть якщо і так, то земля під нею в цьому комерційно привабливому місці коштує значно вище, оцінених в 75 тис. 674,90 грн.

Під лотом №5 хочуть продати частину колишніх «обкомівських» гаражів площею близько 300 кв. м. в районі аеропорту за адресою: м. Ужгород, вул.Собранецька, 145, за ціною 176 тис. 436 грн.

До соціальних об’єктів, можна віднести лоти №№1,4 – це будівлі комунальних аптек в м.Іршава та с. Ракошино Мукачівського району", - пише правозахисник. 

Навряд чи мешканці цих населених пунктів готові віддати ці об’єкти, які становлять в одному випадку важливу соціальну цінність, а в іншому історично-культурну.

Сподіваємося і прокуратура не стане осторонь цього процесу з «прихватизації». Оскільки, порушення законності почалися вже з самого початку.

Так, всупереч ст.15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», оголошення про продаж об’єктів комунальної власності опублікований не в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації, яким є «Новини Закарпаття», а в приватній комерційній газеті «ЄВРОПА-ЦЕНТР». Очевидно, що це робиться для максимального «відсіювання» потенційних бажаючих учасників, а підтвердженням тому якраз і є от невідомі особи, котрі вчора скупили майже весь тираж, ймовірно, «представники» того ж організатора конкурсу.

"Щось нагадує мені це «Корону» – не менш значиму історичну пам’ятку архітектурної спадщини Ужгорода, оголошення про проведення конкурсу якої було опубліковану в належній газеті «Ужгород», однак, у вівторок в позачерговому випуску, тираж якого ніхто не бачив, тобто типу «скупили»", - каже правозахисник . 

Крім того місцезнаходження цих об’єктів опубліковано з порушеннями. Так історична будівля від 6 вересня 2013 року знаходиться не на площі Жупанатській, а на вулиці Жупанатській.  

"За наявною інформацією, на цю будівлю №17 по площі Жупанатській було накладено арешт, який можливо ще і не знятий до тепер, тому маніпуляції із адресою дають формальну причину продати цей об’єкт.

Щодо, наприклад, споруди по Минайській, 16, то вичерпний опис її місцезнаходження бажає кращого. Тобто ви можете прийти ознайомитись з об’єктом, якщо знайдете його", - зазначає правозахисник.

Втім згідно коментаря іншого правозахисника Ярослава Козича вданому випадку допущено ряд серйозних порушень. Ось деякі витяги з нього:

"Переглянувши видання зазначеної газети №36 (714) від 06 серпня 2013 року (відсутньої на кінець дня 08.09.2013 р. в більшості газетних кіосків міста) в очі попадає оголошення на сторінці 12 наступного зміту «Товарна біржа «Універсальна товарно-сировинна біржа» (м. Київ) оголошує аукціон з продажу об’єктів територіальних громад сіл, селищ, міст у Закарпатській області» перше що закономірне здивування викликає той факт в оголошенні не зазначено яких саме сіл та селищ у Закарпатській області майно продається також жодним чином не зазначено, що це об’єкти обласної комунальної власності, а в тексті самого оголошення даються тільки відомості про адреси розташування цього майна серед яких є і неіснуючі.

Перше, що спадає на думку, а на якій підставі Товарна-біржа «Товарна біржа універсальна товарно-сировинна біржа» взагалі здійснює продаж зазначеного майна та рішенням якої з рад їй надано таке право?...

Перейшовши на сторінку Закарпатської обласної ради http://zakarpat-rada.gov.ua/normatyvni-dokumenty/rishennya-rady/ ми можемо констатувати відсутність відповідних рішень про продаж зазначеного майна, програми приватизації, переліків відповідних об’єктів, що підлягають приватизації тощо. ...

Також на сайті самої Товарної біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» http://www.utsb.kiev.ua/ukr/nerukhomist_2/ відсутнє оголошення про продаж зазначеного майна, як і відсутні будь-які відомості про наявність повноважень на продаж майна комунальної власності Закарпатської обласної ради. ...

Насторожує викладена в оголошенні вимога вносити 50 % вартості об’єкта приватизації до моменту проведення аукціону, положення чинного законодавства не передбачають таких зобов’язань покупців об’єктів комунальної власності. ....

Насідки вищевказаних порушень є цілком очевидними та визначеними ст. 20 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» . Порушення визначені ст. 20 цього Закону є підставою для визнання судом недійсними угод, укладених на аукціоні, конкурсі." 

***

Як результат, виникає багато питань. Чи взагалі подавала це оголошення Закарпатська обласна рада? Чи знає Товарна біржа, що вона продає таке майно? Можливо, це просто чорний піар або якась афера? Сподіваємося, питанням найближчим часом займуться відповідні правоохоронні органи. 

Коментарі

О
ОДА

Мукачево.NET терміново ТРЕБА закривати. ТОБТО за фальсифікацію БІЛЬШОСТІ наведеної інформації, яКщо чесно, то Мукачево НЕТ просто дуже і дуже дурить людей, ЛЮДЯМ БРЕШЕ і ніякого сорому, мерзотно читати. Такі КИШЕНЬКОВІ ЗМІ треба ПОДАРУВАТИ починаючому і невпевненому у теперішніх реаліях України мешканзю Зімбабве!!!

Х
ххх

тему не закривайте-пак напишіть ко купив синагогу і за кілько

D
dyr

Редакція Мукачево нет. не копіруйте новості з сайту Закарпаття онлайн -це вже 3 новості які ви скопірували. Це не інтересно щось нове пишіть. А повинно бути приблизно так: не копіюйте новини з сайту Закарпаття онлайн - це вже три новини, які ви зкопіювали. Це не цікаво, пишіть про щось нове. Не знаєш мови та стилістики, не "ганьбися".

2
21222

Редакція Мукачево нет. не копіруйте новості з сайту Закарпаття онлайн -це вже 3 новості які ви скопірували. Це не інтересно щось нове пишіть.

Читайте також