В Закарпатті масово висихають смереки, їх пропонують зрубати (ФОТО)

18
4

Фахівці стверджують, що всьому виною - глобальне потепління

За останні кілька років лісівники, науковці та громадськість фіксують стрімке всихання смерекових лісів в Українських Карпатах.  Влітку свою стурбованість щодо проблеми висловив директор департаменту екоресурсів Закарпатської ОДА Юрій Шпонтак, під час візиту в гірські райони області. Зокрема він зауважив, що за останні кілька років лісівники, науковці та громадськість фіксують стрімке всихання смерекових лісів в Українських Карпатах.

На думку управлінця дану проблему потрібно виносити на загальнодержавний рівень та вживати відповідні заходи щодо недопущення збільшення площі уражених лісів. Лісівники та вчені сходяться на думці, що всихання смерекових насаджень – процес реальний і невідворотний. Першочерговими заходом є зрубування уражених всиханням насаджень та підтримка на належному рівні санітарного стану лісу.

20 вересня 2013 року на базі державного підприємства «Рахівське лісове дослідне господарство» провели виїзне засідання міжвідомчої робочої групи для вирішення проблеми всихання ялинників Карпат, - повідомляють у Рахівській РДА.

Дану проблему з’їхалися обговорити не тільки науковці з усіх куточків України, а також заступник директора Департаменту заповідної справи Мінприроди України Ігор Іваненко. Дане питання потребує негайного вирішення.
Серед головних причин озвучуються фізичні та кліматичні явища, зокрема, глобальне потепління, зменшення кількості опадів тощо.
За попередніми даними в Карпатському регіоні на 1 га припадає 45,3 кв.м відмерлої деревини. Вчені погоджуються з тим, що процес всихання смерекових лісів на державному рівні потрібно визнати стихійним лихом природного характеру та здійснювати термінові заходи щодо збереження здорової деревини, оскільки за останні чотири роки площа ураження збільшилась у шість разів і темпи його поширення важко прогнозувати.

За результатами виїзного засідання фахівці повинні підготувати конкретні пропозиції щодо реагування на проблему всихання ялиннику та за необхідності внесення змін у діючі нормативно-правові акти.

До речі, у червні минулого року, за наказом начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Фізика, на базі ДП “Рахівське ЛДГ” вже було проведено науково-практичний семінар на тему “Всихання ялини європейської (смереки) в ареалі її природного місцезростання”. Отже, чи потрібні додаткові висновки і експертизи?

На думку самого Ігоря Фізика, найперше, у зв'язку з масовим всиханням хвойних дерев у Карпатах необхідно вирубати 10 мільйонів кубометрів дерев.

"Що стосується Закарпаття, то в області вирубці підлягають понад 40 відсотків ялинкових насаджень", - зазначив І.Фізик.
Як підсумовує видання "Зелений світ", очевидно, що Карпатським лісам знову загрожує масова вирубка прадавніх лісів. Під приводом «поновлення»...

Коментарі

П
Простак

Якщо "глобальне потепління", то потрібно поїхати в Румунію і Словаччину - чи в них теж висихають ялини. Або це "феномен" тільки Українських Карпат - придуманий НАШИМИ злодіями.

Я
я

Народ за идиотов принимают..... Скоро леса не останется никакого, все продадут.

З
зеленодеревщік

Поливають їх жидкость, а чим треба газом?

К
Краснодеревщик

Поливають їх жидкость шоб ті сохли.а потом рубати треба....

Читайте також