Вчені про куріння: ДНК руйнується вже після перших затяжок

6
0

Розвінчано міф про те, що куріння «вбиває» повільно. Насправді, ДНК руйнується вже після перших затяжок. Кожна нова затяжка б'є по твоїх генам.

Американські вчені довели, що сигарета починає «гробити» здоров"я вже з першого затягування. І для цього зовсім не потрібно, як вважалося раніше, палити роками.

Нові дані були опубліковані в журналі Chemical Research in Toxicology. Згідно з висновками авторів статті, якщо людина палить навіть кілька хвилин, в його організмі утворюються речовини, що порушують генетику і сприяють виникненню ракових пухлин.

Дослідники з Університету Міннесоти провели експеримент на 12 добровольцях. У їх крові перевірили вміст поліциклічних ароматичних вуглеводнів, які руйнують ДНК. Ці шкідливі речовини потрапляють в організм разом з тютюновим димом. Виявилося, що їх рівень може зашкалити вже через 15-30 хвилин після викуреної сигарети.

До речі, зовсім недавно соціологи «пообіцяли», що люди повністю відмовляться від сигарет до 2050 року. За підрахунками компанії Citigroup, за останнє десятиліття число людей, що палять скоротилося на 9,4% по всьому світу. Якщо ця тенденція продовжиться, то через 40 років курців не залишиться зовсім.

Зокрема приводиться приклад Великобританії, де в 1960-х у курила велика частина дорослого населення. Після цього почалася тенденція до зниження. У 2008 році любителів подиміти налічувалося вже 20%, і цей показник продовжує стрімко зменшуватися.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також