Вчені винайшли молекули, що відновлюють пам'ять

5
0

Вчені виявили біохімічну молекулу, активність якої в корі головного мозку дозволяє “освіжити”, або навпаки, “погасити” вже сформовані спогади, повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Sciece.

На думку вчених, це відкриття може бути використане для лікування втрати пам’яті у людей, що пов’язана з віковими змінами або хворобою, і навіть навпаки - для допомоги людині, якій травмуючі спогади заважають вести нормальне життя.

Група біохіміків під керівництвом Тода Сактора (Todd Sacktor) з Медичного центру Нью-Йоркського університету в своїх експериментах показала, що додаткові кількості молекули білка-ферменту протеїн кінази м-дзета (ПКМ-дзета) у головному мозку допомагали щурам “згадати” інформацію, яку вони засвоїли в минулому. Аналогічним чином блокування активності цієї молекули знижувало можливості тварин по довготривалого запам’ятовування інформації.

Медичні препарати, що зачіпають роботи ПКМ-дзета незабаром можуть стати одним з методів для поліпшення здатності людини оперувати короткочасною пам’яттю і просто засвоювати великі обсяги інформації. ПКМ-дзета, у свою чергу, дозволяє поліпшити вже наявні спогади.

Згідно сучасним уявленням вчених, формування зв’язків між нервовими клітинами - процес, що лежить в основі роботи пам’яті. Збільшення міцності зв’язку з цим повинне призводити і до зміцнення спогадів, однак як цього домогтися вченим до теперішнього часу було не відомо.

Першим знайти підхід до вирішення цього питання вдалося Сактору в 2007 році, який стер спогади у щурів за допомогою препарату, що блокує роботу ПКМ-дзета. У своїй новій роботі Сактор використовував генетичні методи для посилення і блокування роботи цього ферменту в корі головного мозку гризунів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також