Вчителька угорської та тренер з айкідо: Історія закарпатки Тімеї Боді (ФОТО)

6
0

18 років займається айкідо ужгородка Тімея Боді. Наразі вона працює тренеркою. Також Тімея викладає угорську мову для дітей у школі.

Тімея Боді з дитинства хотіла стати вчителькою. Про цікаве поєднання та історію Тімеї розповідає Суспільне.Закарпаття у проєкті СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ.

Вона розповіла: "Ми гралися з братом, наче я вчителька, а він учень. Про те, що колись займатимусь айкідо, ніколи й гадки не мала. Я, як кожна дівчинка, думала, що буду принцесою, танцюватиму, співатиму. По завершенню першого місяця занять, я вже звикла до темпу тренувань, і мені дуже сподобалось. Я дуже раділа, здобувши свій перший пояс, продовжила займатись і надалі, але не сподівалась, що пов’яжу все своє життя з айкідо і стану тренеркою".

За словами Тімеї Боді, вона не планувала вивчати угорську мову в університеті. Вона хотіла вступати на факультет фізичного виховання чи англійської філології.

"Ми переплутали кабінети, де приймали документи. Там почали з нами спілкуватись угорською, і це було дуже цікаво для нас. Ми навіть не знали, що в УжНУ є факультет угорської філології. Досі ми ніколи не чули про нього, але вирішили подати документи і туди. Загалом, подали на три факультети. Оскільки, я вступила на безкоштовне навчання на факультет угорської філології, тому й вирішила його обрати, — розповідає Тімея.

За словами Тімеї Боді, на першому курсі вона хотіла покинути навчання. Їй було важко вчитися, адже вона знала угорську на побутовому рівні, але не вміла правильно писати і читати, не знала угорських письменників, на відміну від студентів, які навчались в угорських гімназіях чи школах.

Після закінчення університету Тімея почала працювати в школі, в якій раніше навчалася. Саме в той час ввели в українських школах Закарпаття угорську мову, як іноземну.

"У мене було гарне дитинство, маю лише позитивні спогади. Пам’ятаю, що мої батьки завжди важко працювали, аби ми з братом зростали у гарних умовах та здобули хорошу освіту", — розповіла Тімея Боді.

"Я пов’язала своє життя з айкідо. По закінченню факультету угорської мови, я вступила до аспірантури, тобто, займалася трішки і наукою. Але зрозуміла, що потрібно обрати для себе щось одне, не можливо займатися одразу усім, і тоді я вибрала айкідо. Більшу частину свого життя я присвячую саме цьому", — розповіла Тімея Боді.

Закарпатка почала займатися айкідо випадково. Батьки хотіли записати її на спортивні заняття. Вона розповіла: "Звичайно, я ходила і на заняття з танців, і в хорі співала, але зненацька потрапила на тренування. Ми подивились перше тренування, спробували, і я залишилась. І займаюсь цим вже 18 років".

Тімея розповіла: вже давно цікавиться японською культурою та мовою. "Важко було знайти тут, на Закарпатті, викладача японської мови, але врешті-решт вдалося. До нас направили студента з Київського національного лінгвістичного університету, і ось вже рік ми "боремося" з цією мовою".

"Тренування проводяться для різних вікових категорій. Займаються у нас і зовсім маленькі діти, яким три, чотири, п’ять років. Їхнє тренування триває пів години. Це більше, як підготовче тренування до серйозного заняття айкідо. Також займаються діти від 6 до 9 років та підлітки, і є у нас вікова категорія 50-60 років, які вважають, що їм вже пізно щось змінювати у своєму житті", — розповіла Тімея Боді.

Закарпатка займається з дітьми не тільки айкідо, а й дзюдо. "Це інакші бойові мистецтва, де застосовуємо мечі та палки. Ці бойові мистецтва для більшості, немає жодних вікових обмежень, будь-хто може відвідувати тренування з 3,5 роки", — розповіла Тімея.

За її словами, мотивувати 60-річних дуже важко, тому що у нас в Україні люди після 30 років вже не займаються собою. Тімея Боді розповіла: "Вони кажуть, що вже все спробували, зараз їх цікавить тільки їхня сім’я, кар’єра чи діти. Дуже важко мотивувати людей після 30-и відвідувати тренування. Але є й такі, яким цікаво зайнятись чимось новим у їхньому житті, розвіятись, забути про роботу".

"Я не можу розділити професію вчителя чи тренера айкідо. Люблю обидві свої професії, і намагаюся поєднувати їх, хоча айкідо не можу називати роботою. Це заняття люблю і займаюсь ним з дитинства, а викладання угорської – моя робота, і мені вона теж до вподоби", — підсумувала Тімея Боді.


Дивіться також: Боєць ММА з Мукачева - Маріанна Скуба про нагороди, тренування та залицяльників.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також