Великі банки думають чи варто рахувати українцям-позичальникам долари по 8 гривень?

3
1

Як повідомляє прес-служба Національного Банку України, вчора, 26 грудня, в Києві погоджено остаточний текст меморандуму щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

А саме - українські банки, Національний банк України та Громадська рада при НБУ погодили остаточний текст Меморандуму щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

Є один нюанс - наразі триває процес підписання "меморандуму" банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб у іноземній валюті.

Однак, судячі з усього, процес вже невідворотній. Єдине, що для того, аби Меморандум вступив у дію, його слід оформити у вигляді закону України - про внесення відповідних змін до Податкового кодексу України щодо банків та фізичних осіб позичальників споживчих кредитів в іноземній валюті.

Тож нині все залежить від Верховної Ради та депутатів. Якщо вони підтримають текст Меморандуму, то для громадян України, позичальників у банків в іноземній валюті буде можливість погасити борги не так болісно.

Отже, узгоджений текст Меморандуму передбачає наступне:

Переведення суми заборгованості за кредитами в іноземній валюті у гривню за курсом на день реструктуризації.

"Прощення" позичальникам різниці кредиту між курсом іноземної валюти кредиту на день реструктуризації та офіційним курсом НБУ іноземної валюти на 01.01.2014. Тобто за курсом близько 8 гривень за долар.

Має бути зафіксована процентна ставка суми кредиту на рівні, не вищому, ніж зазначено в договорі.

Має підлягати списанню (прощенню) неустойка (штраф, пеню), яка виникла внаслідок неналежного виконання кредитних зобов’язань позичальником за договором кредиту перед фінансовою установою на момент реструктуризації.

За заявою позичальника є можливість замінити ануїтетну форму погашення кредиту класичною (стандартною).

Єдиний нюанс, що не прописаний тексті Меморандуму - це дострокове погашення кредиту. Це досить суттєво для позичальників. Однак навіть за таких умов, якщо відповідний закон буде прийнято, він може зупинити так званий "Кредитний Майдан", який останнім часом набирає обертів. Якщо ні - наслідки можуть бути непередбачуваними. Як у банківській сфері, так і негативного загострення в соціумі.

Мукачево.net

Коментарі

Ч
Читач

Невже Коломойський пропустить такий законопроект? не повірю, поки не побачу!

Читайте також