Вертолітобудівна галузь Закарпаття отримає друге дихання

9
0

На базі Закарпатського вертолітного об`єднання планують створити вертолітобудівний консорціум

Наразі близько 20 державних і приватних підприємств висловили готовність  взяти участь у створенні вертольотобудівного консорціуму. Про це заявив перший заступник міністра промислової політики Віталій Немилостивий. Заступник міністра висловив надію, що в 2009 році держава знайде кошти на фінансування цього проекту, метою якого є започаткування серійного виробництва українського вертольота вже через три роки. І додав, що між підприємствами, зацікавленими у створенні консорціуму, існує домовленість про те, що базовим виробництвом стане державне підприємство `Закарпатське вертолітне виробниче об`єднання`, яке знаходиться в селищі Дубове Тячівського району. 

 До майбутнього  консорціуму увійде і приватне конструкторське бюро „Вертикаль”, у якого вже є напрацювання власного вертольота КТ-112. Характеристики вертольота дозволяють йому бути одним із кращих у своєму класі. Цей легкий багатоцільовий вертоліт можливо використовувати для патрулювання лісових масивів, рятувальних робіт, а також для вантажопасажирських перевезень. Його приблизна вартість становитиме від 200 до 400 тисяч доларів США, що значно дешевше закордонних аналогів. Презентація цього легкого багатоцільового вертольота відбулася у травні, і в ній взяв участь Президент України. Свого часу Віктор Ющенко відвідував вертолітне об’єднання в Дубовому і пообіцяв сприяти відродженню підприємства. В червні цього року видано Указ Президента України `Про невідкладні заходи щодо створення легкого багатоцільового вертольота`, який відкриває зелене світло розвитку цього дубівській `вертолітці`. Адже ініціатори створення консорціуму планують розпочати серійне виробництво нового українського вертольота саме на базі Закарпатського вертолітного виробничого об’єднання.

 Свого часу це підприємство, створене в 1978 році, належало до стратегічних. Тут виробляли вузли та агрегати для авіаційної галузі, зокрема ще у 1984 році – агрегати до легкого вертольоту Мі-34. Тоді на підприємстві працювало понад три тисячі фахівців, воно було відоме по всьому Союзу. Але після розпаду СРСР обсяги замовлень зменшилися в десятки разів, а згодом виробництво майже зупинилося.

 Після реорганізації підприємство передали в підпорядкування Міністерству промислової політики, однак реальної підтримки з боку держави так і не було надано. Останніми роками  тут  виготовляють крісла для літаків для Ульяновського авіаційного заводу та… санчата. Наразі в об’єднанні, згідно зі штатним розписом, нараховується 157 чоловік, майже всі вони працюють лише на пів-ставки, підприємство має заборгованість зі сплати податків та зборів.

 Відродити колишню славу дубівських вертолітників – таке завдання ставить перед собою обласна влада.

 – Перший крок до цього вже зроблено, – каже Олег Гаваші, голова облдержадміністрації, – ми пройшли етап переговорів і зараз починаємо реалізацію проекту. Важливо, що в Дубовому ще залишились хороші спеціалісти, тож буде кому працювати. Зі збутом продукції проблем не буде – цей сегмент ринку у нас в країні абсолютно не заповнений, повідомили управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також