Відео дня: Шевченківський лауреат Петро Мідянка розповідає, як виник закарпатський діалект

11
10

За словами філолога та мовознавця, діалекти в слов’янських племенах існували ще задовго до формування літературної мови, зокрема української літературної мови, яка з’явилася значно пізніше, ніж ці діалекти.

Відтак, досі вживається чимало архаїчних форм. Інше джерело формування діалектів, зокрема закарпатського діалекту, пояснює експерт, це адаптація запозичених слів з інших мов, які представляють країни, з якими межує Закарпаття чи територія якого в ті чи інші епохи була частиною цієї країни – чи то Словаччини чи Чехословаччини, чи то Угорщини та Австро-Угорської монархії, чи то Румунії.

Далі пряма мова. Також пропонуємо переглянути повне дослідження про закарпатський діалект.

Коментарі

М
Микола

Василю, ти нікчемне створіння, інвалід, син копченої шлюхи заперевальної, закрий писок бо свинськими помиями від тебе несе

В
Василь

11:30 .Микульцю ,ти настільки тупий ,що тобі щось пояснювати це даремна трата часу.Тобі треба було в школу ходити ,а не вівці пасти .

М
Микола

Ну так відповідно до вашої логіки, і воно так і є українська і русинська теж окремі мови які запозичують слова від сусідніх держав але разом складають группу словяномовних. Все що об'єднує русинів і українців це і є слов'яни...

Л
Лоці

Якщо вже більш глибоко копнути то: Першим достовірним королем Польського Королівства був Мешко I (960–992) з дому П'ястів. У другій половині V ст., теперішню Польщу заселяли словяни після гунів. Початок безперервного розвитку Києва датується 2-ю половиною V ст. 1-ю половиною VI ст.; осередком розширення Києва була гора Замкова. Був столицею Русі. На територію Білорусі перші слов'яни прийшли з півдня приблизно в VI VII ст. Московія Дата заснування: 1283. Фактично вкрали українську історію. Навіть письменність була ідентична але з часом московія перейшла на "свою"

Л
Лоці

Микола.... Спочатку була польська, білоруська, російська мова? Де ж ви такі розумні беретесь?)) Прогули у школі були? По перше йде розмова про діалекти, а по друге в українській мові східних областей багато запозичених слів з російської мови, а на західних областях запозичених із словянських країн які межують з україною але це все не українська мова, а діалекти. Українська мова це літературна. У Польщі наприклад теж є слова з української мови але це в селах які ближче до України по вашій логіці польська мова виникла з української мови)

М
Микола

До 7:09 а українська запозичених чи 'спільних' скільки має? Перед тим як писати подумайте двічі. Українська взагалі змішана мова , тут є все і польська, російська, білоруська.... Так і виникла ця мовп

7
788

Мідянка- хронічний алкоголік з часів ще четвертого гуртожитку. Порожнє місце.

ДС
До Сікори

І яку кількість слів має Ваша "материнська мова"? Озвучте цифру. І вкажіть ці 80 відсотків оригінальних слів. Бо я, як носій багатьох іноземних мов, в тому числі сусідніх країн, стільки оригінальних слів не помічав. Докази в студію, а пак зніму калап долів

В
Василь

Мідянка ,від паленки зовсім своїми курячими мізками поїхав.

СС
Сікора Степан Ілліч

До 80 відсотків слів у русинській мові, яку пан Мідянка намагається представити, як "закарпатський діалект" української мови — це слова, яких немає в жодній мові світу. Це слова нашої рідної материнської мови. Сьогоднішній "закарпатський діалект" - це суржик українських, російських, русинських, угорських тощо мов.

Читайте також