Відпочинок на Закарпатті може подорожчати: сервіс Booking повернув комісію для клієнтів

767

Навіть попри те, що військовий стан ще триває і в країні безпекова ситуація жодним чином не покращилася, система бронювання помешкань Booking повертається до звичайного режиму стягування комісії з українських клієнтів.

З початку роботи Booking в Україні сервіс встановив систему стягування комісії 15% за кожне успішне бронювання. Цей підхід дозволяв платформі заробляти на українських готелях та приватних садибах і забезпечувати якісний і безпечний сервіс для обох сторін — власників маєтків та їхніх клієнтів.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Booking прийняв рішення зупинити стягування комісії з власників помешкань в Україні. Це рішення, перш за все, мало на меті забезпечити безпеку мандрівників в регіоні.

Однак на початку липня 2024 року Booking почав повідомляти своїх партнерів про намір відновити стягування комісії з 15 липня 2024 року.

Відсутність додаткових витрат на комісію дозволяло готелям і садибам не так суттєво підвищувати ціни на послуги проживання, що робило подорожі країною більш доступними, особливо у контексті глобальної економічної нестабільності та зниження покупчої спроможності у населення.

З огляду на поновлення комісії від Booking з 15 липня 2024 року, можливе підвищення цін на проживання, що може вплинути на бюджет туристів і вимагатиме від власників готелів перегляду їхніх стратегій ціноутворення та маркетингу у продажах.

Повернення комісії може суттєво вплинути на фінансове становище власників готелів та інших об'єктів проживання. Вони знову зіткнуться з витратами на комісійні внески до Booking, що може суттєво вплинути на загальний дохід і рентабельність їхнього бізнесу.

Приклад: Звичайний котедж на 4-6 людей в Карпатах коштує близько 2000 грн на добу. Середній період стандартної подорожі становить 5 днів. Тож, на оренду такого житла під час відпочинку турист витрачає 10 тис грн. Не складно порахувати, що власник котеджу віддасть Booking 1500 грн за таке бронювання. Можна порахувати обсяги комісії протягом року, особливо в садибах чи готелях на більшу кількість місць. В теперішніх складних умовах, в яких виживає туристичний бізнес в Україні – це дуже суттєво.

Редакція Mukachevo.net у свою чергу довідалася від власників готелів та садиб на Закарпатті, що вони вже отримали перші рахунки від Booking. Багато хто з них був дуже цьому здивований. А деякі навіть роздратовані.

"З сайтом Booking співпрацюю вже багато років. Це надійний та популярний сервіс. Однак маю кілька зауважень щодо його роботи. І, у першу чергу, відсутність офісу в Україні. Наскільки мені відомо раніше "український офіс" розміщався в країні, яку навіть не хочеться називати. Тому вирішити якісь проблемні питання досі іноді дуже важко. Адже оператори не розуміють української мови, а часто навіть російської. Щодо повернення комісії - це їхнє право. Звісно, сильно нас виручили за ці два роки війни, коли туризм в Україні також переживав кризу, якам триває досі. Але могли хоча б попередити нас, власників, заздалегідь", - каже пан Василь, власник готелю.  

"Я вдячний Booking за ініціативу, яку вони проявили до українців з самого початку повномасштабного вторгнення. Завдяки сервісу чимало біженців від війни зі східних регіонів знайшли собі тимчасове житло. При чому господарі досить часто здавали помешкання безкоштовно або обмежувалися платою за комунальні послуги. Скасування комісії від Booking сприймалася як ще одна допомога українцям від світової спільноти, від приватних компаній...  

Нині таке враження, що війна у декого вже закінчилася. Особливо вразила платіжка. Комісія тепер складає вже не 15% від сукупного доходу власника помешкання, а всі 18%. Чому так сталося? Booking вирішив брати ще ПДВ з доходу, тобто 20%, цього пункту раніше не було. Без будь-якого попередження. Тим більше, я не знаю чи платять вони якісь податки в Україні. Єдине, що можу сказати - дякую, але так не годиться...    

Залишається шукати альтернативу. Ну і плюс доведеться трохи підвищити ціни за оренду для туристів", - каже Олександр, власник апартаментів.  

Довідково. Booking.com — система інтернет-бронювання житла (готелі, хостели, апартаменти, приватні садиби), заснована 1996 року. Штаб-квартира компанії знаходиться в Амстердамі, Нідерланди. Придбана 2005 року за $133 млн американською компанією Priceline.

На онлайн-сервіс Booking.com неодноразово подавалися скарги у різних країнах, зокрема у ціновому тиску на готелі та порушенні антимонопольного законодавства.

У 2016 році за порушення режиму санкцій роботу компанії розкритикувала кримська прокуратура за надання послуг щодо бронювання готелів на окупованому півострові. Зокрема, номери продавались на сайті «націоналізованих» окупаційною владою комплексів відпочинку. Пропонувалося блокувати роботу сайту на території України та відшкодування завданих збитків сервісом.

Коментарі

Читайте також