Відреставровані приміщення резиденції Мукачівських єпископів показали усім охочим (ФОТОРЕПОРТАЖ)

8
0

Надзвичайна подія – День відкритих дверей відбулася у резиденції Мукачівських єпископів, що розташована на площі Андрея Бачинського в Ужгороді.

Напередодні сам владика Мілан Шашік зустрічав гостей у резиденції, пропонуючи оглянути нещодавно відреставровані приміщення. Зокрема усі могли побачити найбільшу консисторійну залу для офіційних зустрічей та урочистих прийомів. Саме тут з початку року проводили відновлювальні робити.

Ще нещодавно це приміщення використовувалося бібліотекою УжНУ, тут була розміщена читальна зала. Після будівництва і відкриття нового приміщення, університетська бібліотека покинула стіни резиденції. Саме тоді почалася копітка реставраційна робота, а згодом було виявлено надзвичайну знахідку –  старовинні розписи на стінах.

За надзвичайну, майже ювелірну роботу, взялася група реставраторів Львівської Академії мистецтв. Фрески виявили під 3-5 шарами набілів. Завдяки тому, що це було переважно вапно,  добре зберігся авторський шар, який сьогодні датують другою половиною 18 століття.  Реставратори близько восьми місяців працювали над стелею і стінами, аби відновити їх первинні зображення.

16 вересня відреставрована зала зібрала представників духовенства, вірників, і тих, без кого не відбулося б цього свята – реставраторів і представників  Львівської Академії мистецтв. Владика Мілан Шашік із захопленням розповідав усім присутні про історію резиденції, і про копітку і непросту роботу реставраторів, подякувавши кожному особисто за цю роботу і цей вклад у відновлення  резиденції Мукачівських єпископів. Також владика висловив подяку усім меценатам, без яких цієї події не відбулося б.

У кожній із відреставрованих кімнат був розміщений стелаж зі світлинами, на яких були зображені стіни до реставрації і сам процес реставрації.

«Ніхто не знав, що знаходиться під побілкою. Коли було повернуто це приміщення, почалося відкривання того, що залишилося під побілкою. Я дякую Господеві  Богові за те, що наше Закарпаття отримало після реставрації такий чудовий зал. У ньому окрім цього, що бачимо, також знаходяться старовинні вікна, які мають 160-170 років, коли була зроблена добудова палацу. Двері тут оригінальні, це барокові двері, вони мали позолочування, врятувати його не вдалося» – розповів Мілан Шашік.

Також неабияку увагу приділили і печі, яка розміщена у консисторійній залі.

Вона складалася з декількох частин, і була встановлена у проміжку між 1880-1920 роками.  Її також вдалося повністю реставрувати.

Окрім цього, в одній з кімнат можна побачити портрет Марії Терезії, яка зробила чимало для Мукачівської греко-католицької єпархії.

Нагадаємо, приміщення резиденції Церкві повернули близько двох років тому. Зараз реставраційні роботи продовжуються. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також