Відтепер нові тарифи неможливі без згоди громади

7
0

20 травня минулого року Кабінетом Міністрів України затверджений новий порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Віднині органи виконавчої влади зобов'язуються проводити громадські слухання по кожному житловому будинку, де встановлюються нові тарифи.

В державній житлово-комунальній інспекції констатують, що  нормативна база формування тарифів є недосконалою, але новий порядок дещо врегульовує ситуацію. Так, завдяки проведенню громадських слухань цілий ряд статей, які закладаються у тарифи, можуть бути зменшені або взагалі скасовані, якщо мешканці беруть на себе виконання деяких послуг.

Нерідко працівники ЖЕКів не мають уявлення про чіткі межі прибудинкових територій й закладають у тарифи прибирання територій, які не є прилеглими до тих чи інших будинків. Є випадки, коли підприємства житлово-комунальної галузі до тарифу  включають послуги, які мешканцям будинку не надаються: обслуговування ліфтів (коли вони ще не запустились в роботу або коли вони взагалі не функціонують), вартість амортизації будинку, податок на землю.

Згідно нововведень, щоб затвердити обґрунтований тариф на утримання будинку та інші послуги мешканці будинку повинні:

отримати інформацію про тариф і його складові в підприємстві, яке надає послуги (право споживача отримувати таку інформацію передбачено пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”). Після цього необхідно провести громадські слухання серед мешканців будинку і прийняти рішення про затвердження обґрунтованого тарифу і його складових. Процедурою передбачається подати ці пропозиції до органу місцевого самоврядування, щоб місцева влада затвердила нові тарифи своїм рішенням.

До організації проведення громадських слухань готові долучатися й фахівці державної житлово-комунальній інспекції. До речі, в інспекції триває формування корпусу позаштатних інспекторів із бажаючих брати активну участь у поліпшенні діяльності галузі. Спираючись на їхню допомогу, в інспекції будуть мати достатню інформацію про те, як проходять громадські слухання. Повідомляти про їх проведення можна за телефоном "гарячої лінії" державної житлово-комунальної інспекції : 044-360-32-31.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також