Вітчизняні ліки проти грипу вчетверо дешевші за імпортні

23
1

Скільки коштує набір медикаментів для лікування грипу? Це вирішив з’ясувати кореспондент «НЗ», поспілкувавшись із фармацевтами кількох аптек. І ось що з того вийшло.

Відомо, що найліпший протигрипозний захист – профілактика. Минулоріч чи не найголовнішими під час епідемії були оксолінова мазь та марлева пов’язка. Однак у фармацевтичних закладах їх удень зі свічкою тоді не можна було знайти. Сьогодні їх усюди повно, і коштують вони від півтори до двох гривень. Щоправда, дещо подорожчала мазь, нині її ціна 6–8 гривень. Годиться для профілактики грипу і настоянка ехінацеї, вартість якої близько трьох гривень. Однак наші медики часто прописують дорогі імпортні ліки. Так замість уже згаданої ехінацеї знайомому мукачівцю дільничний терапевт прописав заморський «Імунал». Як запевнила провізор однієї з аптек міста над Латорицею Наталія Іллівна, лікувальні властивості цього препарату дуже схожі до ехінацеї, та вартість відрізняється суттєво – більше трьох десятків гривень, а це удесятеро більше.

Коли ж профілактика не допомогла і ви все ж захворіли, тоді доведеться купувати щось ефективне. І тут також відчутно може схуднути наш гаманець, якщо «підсісти» на дорогі імпортні медикаменти, забуваючи, що наші вітчизняні аналоги у рази дешевші при тій же ефективності. Отож у кожного з нас є варіант лікуватися дорого і дешево, залежно від товщини вашого гаманця. Судіть самі.

Симптоматичні препарати «Рапідол» і «Ефералган» коштують у аптеках близько 20 гривень. Основною діючою речовиною у них є парацетамол, який у нас можна придбати за… одну гривню. А тепер зверніть увагу на різницю! При гарячці й головних болях вельми ефективні «Терапін» і аспірин, за які доведеться заплатити також до двох десятків гривень, а от наш український аналог цих ліків — ацетилсаліцилова кислота, яка є в кожній аптеці і яку знову ж таки купите за одну гривню.

Грип часто дає ускладнення на бронхову та легеневу системи. Для їх лікування потрібні будуть і відхаркувальні засоби, зокрема «Флавамед», «Амбробене», «Амброгексал» тощо. За них у середньому доведеться викласти 35 гривень. І це тоді, коли наш аналог «Амброксол» коштує всього вісім гривень.

А ще лікарі часто прописують противірусний препарат «Афлубін», ціна якого 35 гривень, однак можна без проблем обійтися і вітчизняними краплями «Джерело» (20 грн.) та «Антигрипіном» (16 гривень). Для пенсіонера, що рахує кожну копійку, різниця 15–19 гривень є суттєвою. Тому при нежитю замість дорогих «Отривіну» і «Саліну», ціною 18–20 гривень, можна скористатися нашим «Фармазоліном», «Но-солем» вартістю 6–8 гривень.

Бо коли ж порахуємо все імпортне, то вийде кругленька сума – 180 – 200 гривень, а от українські ліки обійдуться учетверо дешевше. Різниця – очевидна. А тепер уявіть собі, що у період епідемій фармацевтичні компанії, які імпортують західні ліки, починають «накручувати» ціни, то лікування простого грипу обійдеться ще дорожче. Отож, якщо лікар прописує вам дорогі імпортні препарати, а вам це непосильно для сімейного бюджету, сміливо вимагайте рецепт на українські аналоги. «У такому разі ваше лікування не стане менш ефективним, але буде значно дешевшим», — запевнила фармацевт з Мукачева.

Коментарі

СД
Староста Дмитро

Але вони не настільки еффективні. Іноді доходить до того, що українськими ліками треба лікувати в 3 курси, в той час, як зарубіжні за 1 курс справляються (!).

Читайте також