Волонтери Червоного Хреста вчать ромських дітей правилам виживання (ФОТО)

8
22

Волонтери Червоного Хреста приїхали на Закарпаття, щоб навчити дітей та підлітків з соціально незахищених верств населення виживати в складних умовах.

Цю важливу справу волонтери роблять вже вдруге. В категорію соціально незахищених у нашому регіоні потрапляють переважно роми.

Навчати «складних» дітей, як виживати в різних умовах будуть Олена Сахарова - інструктор з першої допомоги Червоного Хреста України, інструктор з дитячого туризму та спалеології Київського палацу дітей та юнацтва та Любов Савицька - інструктор державної медицини катастроф, інструктор з поведінки в надзвичайних ситуаціях.

Для дітей та підлітків підготували чимало цікавої та корисної інформації та відпрацювання знань на практиці.

— Я люблю працювати з такими дітьми. Вони ті, від кого суспільство відмовилось. Але вони також заслуговують на знання. Ми будемо вчити їх виживати в різних умовах. Наприклад, надання першої невідкладної допомоги. Ми показуємо, як накладати джгути, шини. Як взагалі поводитись, коли хтось з оточуючих травмувався. Як реагувати, якщо трапилась пожежа чи повінь. Для Закарпаття теми погодних катаклізмів доречні, — каже Любов Савицька.

Волонтери вже приїздили з подібною місією на Закарпаття і зараз ми додали заняття зі спелеології.

— Хтось можливо запитає — навіщо дітям з ромських сімей знати, як лазити по скелям? Але спелеологія це і в’язання вузлів, і орієнтування на місцевості. Наприклад, такі знання можуть знадобитись коли потрібно переправити когось через річку, або якщо хтось впав у відкритий люк, або якщо пожежа і потрібно з верхніх поверхів спуститись вниз по мотузці. Мушу відмітити, що дітям це дуже цікаво. Зазвичай участь у навчанні беруть тільки підлітки, але від дітей ми не можемо нікуди заховатись. Їм теж цікаво. І одного разу навіть був такий випадок, дівчинка маленька дуже хотіла навчитись пересуватись канатною дорогою, але прийшла на заняття в сукенці. Я їй пояснила, що лазити по канатам в сукні не можна і тоді вона пішла в якусь костюмерну кімнату де зберігались костюми. Знайшла шаровари з театральних виступів. Вони були на неї величезні, але дівчинка прийшла в них і каже «зараз я в штанах, можна займатись?». Ці діти демонструють неймовірне бажання навчатись та креативний підхід. Якось була теж дівчинка, яка не вміла рахувати у 10 років. Так вона вчилась вимірювати тиск, а результат просто замальовувала на папері. В реальному житті така винахідливість справді допомагає. Ці діти можуть знайти вихід з будь-якої ситуації, а знання і навики які ми їм даємо, вони точно зуміють використати, — додає Олена Сахарова.


Волонтери планують відвідати школи в Мукачеві, Ужгороді та Берегові. На питання - «як знаходите спільну мову з проблемними дітьми», відповідь - головне їх зацікавити. Волонтери розповіли, що інколи доводиться користуватись послугами перекладачів, адже багато ромських дітей не розуміють українську мову, але навіть це не заважає робити велику справу з соціалізації таких дітей. В майбутньому волонтери планують розширювати проект, долучати ще більше спеціалістів, займатись з учнями максимальну кількість часу та допомагати їм відчувати себе своїм серед своїх.




Коментарі

В
Василь

Якого нещасного тезку я мам. Василю , так над тобов життє сі посміяло .Звернисі до волонтерів ,може ті поможут ,як тойтим циганам. Вділють ті кількох метрув шнурка і шмат мила.

В
Василь

Мене цигани згвалтували в підлітковому віці,тому я бачу у всіх людях циган. Сам я представник бидлоти і тому заздрю циганам бо їх поважають,а наш львівський нарід лише сморід по Світу розносить!

ЧЦ
Чистильщик цыган

Ебашить их надо конченых а не учить

В
Василь

До 13:12.Дурні волонтери циганам допоможуть.

М
Митрьо

Ці кавильові добре знавуть як виживати ліпше навчити їх як до школи ходити а пак на роботу йти а не просити і чистити жеби.

Ч
ЧИСТИЛЬЩИК

Мукачево,нет ; ЦЕНЗУРА ПРОЦВІТАЄ !!!!! Чому закриті коментарі про спецоперацію СБУ ?

Е
Етнограф

Всі закарпатці - наполовину роми.

ДВ
до Василь

Роми смугляві, малинько (кавильові). Це їхня пожиттєва пичать,щоб білі були осторожні зі своїми карманами-жебами.Із жовтня місяця нова влада вводить 1000 куп"юри гривнів,кармани різко опустіють у всіх.Бідним ромам теж прийдеся не легко...

М
Місцевий

Не відмовилося суспільство. Вони самі від нього відмовилися. Чому у половини паспортів нема? Паспортний стіл не дає? Чи самі десь закляли? У школи чому не ходять? Путін став на дверях і не пускає?

В
Василь

Читачу. Що в лоб , що по лобі.

Ч
Читач

Пишеться наприклад "У Львові 16-річний закарпатець обікрав квартиру". Мислю собі так, що закарпатці працьовитий люд, на таке не здатний, бачу, а на фото роман. Тому вважаю, що слід уточняти - житель Закарпаття.

В
Василь

Читач і ,що тут не так?

Ч
Читач

Читаю, львівська преса називає романів закарпатцями. Дожилися.

В
Василь

Ці волонтери після навчання хай провірять свої кишені і речі.

Л
Лоці

Правильно пишуть... раз би їх робити щось навчили, правила виживання вчити у 21 столітті, у Мукачеві.. но, погодьтеся, не сама корисна справа). Правила жебракування- то айно, то би для ромських дітей було справді корисно.

(
(•_•)

Як мило ! Вчити паразитiв, як виживати! Краще навчiть цих гнид , як потрiбно жити та працювати!

ДО
до Олександр

Після президентських виборів говорити про слабкий розум ромів не розумно...І на барона табор ніколи не поставить тупого цигана.

?
?

ко бо їх навчив обо ся так не плодили?

О
Олександр.

Будуть вибори потрібні голоси і за гроші проголсують за тих кандидатів які заплатять організовано по вказівці бірова або барона.Де цигани голосують там і циганські звички.

Р
рок

Нехай спочатку навчать їх правилам поведінки .

І
іван

Скорше они научать волонтерів!

Б
Берегово

наших чортів лінивих ніхто нич не зможе навчити,то електорат на вибори,то їх не можна трогати їм лиш можна плодитися і жити за гроші порядочних людей)))

Читайте також