ВООЗ: Від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу

4
0

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), алкоголь є причиною майже 4% всіх смертей у світі. Від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і воєн, повідомляє ВВС.

Зростання доходів у країнах Азії та Африки веде до збільшення алкоголізму, у розвинених країнах все частіше відзначається запійний пияцтво. Найвищий рівень смертності в результаті вживання алкоголю зафіксований в Росії і країнах СНД. Там кожна п'ята смерть пов'язана з вживанням спиртного.

Усього ж у світі з причин, пов'язаних з вживанням спиртного, щорічно вмирає близько 2,5 млн осіб. При цьому, як наголошується в доповіді ВООЗ, більшість країн не поспішають запроваджувати більш жорсткі заходи контролю за вживанням спиртних напоїв.

Як вказують автори першого з 2004 року доповіді ВООЗ з алкоголю, споживання спиртного сильно варіюється залежно від країни. У західних країнах рівень споживання, як правило, значно вище, ніж у Північній Африці та країнах на південь від Сахари, а також - ніж у Південній Азії, де проживає переважно мусульманське населення.

Таке явище, як запійний пияцтво, все частіше відзначається в Бразилії, Мексиці, Південній Африці, Казахстані та Україні. Цей феномен набуває дедалі більшого поширення і у Великобританії, причому деякі експерти відносять це на рахунок поганого впливу Східної Європи.

Справді, Росія і країни СНД б'ють сумний рекорд зі статистики: кожен п'ятий чоловік там помирає від причин, пов'язаних з пияцтвом. При цьому у Франції та інших європейських країнах з давніми традиціями виноробства при загальному високому споживанні спиртного на душу населення важкі запої спостерігаються порівняно рідко.

У доповіді говориться, що вживання спиртного призводить до 60 типів різних захворювань і травм. Серед найбільш поширених - цироз печінки, отруєння, епілепсія, численні види раку, а також дорожньо-транспортні пригоди з вини п'яних водіїв.

"6 або 7 років тому ми ще не могли довести прямий зв'язок між випивкою і раком грудей, а сьогодні - можемо", - стверджує координатор доповіді Володимир Позняк.

Величезної шкоди завдають спиртні напої, вироблені нелегально, кустарним чином, оскільки часто вони можуть бути отруйними, і на них не поширюється державний контроль. Тим часом саме такі напої становлять до третини світового споживання алкоголю.

"Особливу небезпеку алкоголь представляє для підлітків і чоловіків у віці від 15 до 59 років, - вважають автори доповіді ВООЗ. - Близько 11% питущого населення схильні щотижневим запоїв, причому в усьому світі чоловіки п'ють значно більше жінок".

Автори доповіді визнають, що помірне споживання алкоголю може давати позитивний ефект, зміцнюючи серцево-судинну систему і запобігаючи інсульти, проте всі плюси зводяться нанівець, коли споживання стає надмірним.

Міністри охорони здоров'я з 193 країн, що входять в ВООЗ, ще в травні минулого року домовилися боротися з запійним пияцтвом і надмірним вживанням алкоголю за рахунок ринкових обмежень і підвищення податків.

Дійсно, висока вартість напою, особливо для молоді, може призвести до зниження споживання. Суворе дотримання вікових цензів на купівлю алкоголю та регулярні перевірки водіїв на вміст алкоголю в крові теж відіграють важливу роль.

Деякі країни ввели обмеження на рекламу спиртного або спонсорство спортивних команд винними компаніями. І все ж для більшості держав контроль за споживанням алкоголю не є пріоритетним.

"На жаль, недостатньо країн застосовують ефективні заходи щодо запобігання смертей і захворювань, спричинених алкоголем", - наголошується в доповіді ВООЗ. Виробники алкогольних напоїв, такі як Diageo і Anheuser Busch InBev, визнають важливість саморегуляції в цій індустрії в інтересах боротьби з пияцтвом.

Втім, представники пивоварного концерну SABMiller відзначають, що політика завищення цін і акцизів може обернутися ще більшими проблемами, оскільки люди перейдуть на самогон та інші нелегально вироблені спиртні напої, що здатні заподіяти додатковий шкоду здоров'ю.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також