Виступи в СІЗО та в психдиспансері: як закарпатець Олексій Уманський популяризує вінілову культуру (ФОТО, ВІДЕО)

15
3

Впродовж 11 років існування культурно-просвітницького проєкту "Круглий звук", Олексій Уманський проводив виступи в Ужгородському СІЗО, Мукачівському психоневрологічному інтернаті, Закарпатській обласній бібліотеці та на пероні Ужгородського залізничного вокзалу.

Як розповів журналістам "Суспільне Ужгород" Олексій Уманський, про вініл – грамплатівки він дізнався у школі від учителя музики. Зараз чоловік має колекцію платівок, що налічує понад 800 штук.

"Він вмикав музику з платівок. Ні до, ні після я такого не бачив. У нього був вініловий програвач, це була часто академічна музика: Вівальді, Пер Гюнт, він вмикав музику і питав у дітей: "Що ви думаєте, коли чуєте цю музику? Що ви уявляєте?" От з того моменту я зрозумів, що вініл має потужну силу в плані музики, як у плані уяви, що про неї можна говорити, про неї можна комунікувати. Мені було 10 років. Як моєму сину зараз", — розповідає Олексій Уманський.

Захоплення вініловим звуком переросло у хобі. 11 років тому Олексій Уманський заснував проєкт "Круглий звук".

"Круглий звук почався з того, що я жив у Києві, у мене була вертушка, у мене було кілька платівок. Загалом я дуже сумував за Закарпаттям. Намагався подумати як би я міг зробити таку подію, де буде музика тільки з платівок, бо виявляється, що такого не було. Щоб це була промо-група, але тільки з платівок. І щоб музику вмикали не діджеї, а будь-хто, хто цікавиться платівками", — додає засновник проєкту "Круглий Звук".

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олексій Уманський популяризував вінілову культуру на різних вечірках, зараз проводить лекції. Серед місць, де проводив "Круглий звук" впродовж 11-ти років, Олексій запам’ятав кілька.


Олексій Уманський зіграв з вінілових платівок на залізничному вокзалі в Ужгороді. Фото: Олексій Уманський | Facebook

"Колись найбільшим фурором для мене було те, що мені дозволили провести в бібліотеці. Книги, місце, де ти читаєш, повна тиша і тут раз — і там музика. Психоневрологічний інтернат. Це подія, де не було моїх друзів. Я запитав через Олега Григорьєва, фотографа, який фотографував людей з психічними розладами. Я поїхав в Мукачівський психоневрологічний інтернат і грав для них музику. Це була найвдячніша публіка. Залізнодорожній вокзал. Для того, щоб там відбулася подія, я писав листа голові Укрзалізниці. Мені сказали, що якщо тобі дадуть позитивну відповідь, то, будь ласка, можеш пограти на пероні. Прийшла позитивна відповідь і воно відбулося", — згадує Олексій Уманський.

11 річницю "Круглого звуку" Олексій Уманський відзначив в Ужгородському СІЗО, де здійснив свою давню мрію - створити музичну атмосферу для засуджених.


Олексій Уманський зіграв з вінілових платівок в Ужгородському СІЗО. Фото: Олексій Уманський/Facebook

"Я це позицінував як лекцію. А згодом — повмикав музику. Так би я назвав це. Були пару людей, яким відкрили камери. Можливо, за хорошу поведінку. Вони могли вийти на коридор, там стояли, такі в шортах, тапочках, щось там махали головою, просили увімкнути AC/DC, або казали : "Прикольно". Там така реакція була. Цих людей було небагато, вони були здивовані, що взагалі таке відбувається, я був здивований, що таке змогло відбутися, я думаю всі: адміністрація, омбудсмен, люди, всі, хто чують про цю новину, всі здивовані", — розповідає Олексій.

Олексій Уманський додає, що "Круглий звук" — це не комерційний проєкт, який допоміг в Ужгороді популяризувати вінілову культуру.

"Це не просто вечірка, це не просто дискотека. Це, дійсно, вінілова культура. Тому що воно має потім якесь продовження. Це комунікація з людьми. Люди після подібних заходів починають питати: "Слухай, а от який програвач можна купити, щоби вдома слухати. А платівки скільки коштують?" І з’являється за цей час, за 11 років, багато людей, які не жили вініловою культурою, але зараз в ній купаються. А загалом мені не так важливо, щоби хвалили. Це приємно, звісно. Мені важливо, щоб продовжувалася вінілова культура. І якщо вона заходить у такі місця — значить вона є унікальною. І воно продовжує жити", — зауважує Олексій Уманський.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ш
Шоні

О, фврми Мелодія - тото жєсть! Ми ті "глиняними" називали. А про меропріятіє - корисна річ, нагода людям переключитись від сумних думок. Подяка начальству, що рішилося, а головне - новатору!

С
Саша

Нормальний вініл стоїть від 20-30 доларів , а сисе пластинки фірми Мелодія. І нияков культуров там не пахне. Нормальнтй меломан або аудіофіл николи не буде мучати так вініл.

C
comment

маю вертушку "Вега".... стОїть на шіфоні уже більше двадціть років, з колонками і альбом з класикою.... але слухаю музику через ТВ з ютуба - мож вибрати шо хочеш - рок, діско, метал-рок. панк-рок, хардкор, псайходелічний рок, готік рок, рок-оперу і усе що придумаєш.... но дехто любить класику з вініла... чудаків іще много на світі

Читайте також