Є сенс об’єднання: Винороби Закарпаття почали реєструвати авторські права (ВІДЕО)

6
3

Закарпатські вина можуть претендувати на патент географічного зазначення.

Йдеться про своєрідне авторське право, яке оформлюють кілька виробників, аби убезпечити свій товар від підробки.

Винороби, які працюють в одному селі, районі чи області можуть створити асоціацію та об'єднатися під однієї загальною назвою. Сам ж назва використовуватиметься як бренд для регіону.

Ужгородець Владислав Чопак вирощує виноград у селі Середнє, на 3 гектарах 3 європейські види. Щоб вина виходили солодкими без додавання цукру, чоловік має свою, особливу технологію.

— Ми обламуємо ці грона надлишкові, заодно ми створюємо більше простору для  тих, які залишаються. Разом з тим у них більше цукру і більше кислоти залишається, - розповідає винороб.

Проект від ЄС «Географічні зазначення», який зараз починають впроваджувати в Україні, дозволить виноробу запатентувати виробництво вина з винограду вирощеного таким способом і на території села, району чи області. Для цього йому треба об’єднатись під однією ще з одним, або кількома виробниками, які працюватимуть за такою ж технологією. Наприклад, якщо вони візьмуть назву «Ужгородські вина», то споживач знатиме, що їх виробляють на Ужгородщині і без штучних цукрів.

Детальніше читайте у сюжеті телеканалу Сіріус:

Читайте також: Мале приватне виноробство: чи вплине новий закон на якість закарпатського вина?.

Коментарі

С
Сріберный

В Берегові вин -завод є . а май ліпше ходити на фестивалі виноробів у Мукачеві зимою в січні . В Берегові весноюв квітні , в Виноградові весною в травні , в Ужгороді в травні . в Виноградові в серпні на день міста . Мож познакомитися из майстрами , покуштувати ( продегустовати ) в них вина , взяти адреси ,і будете мати любоє вино .

B
betonus

Де можна у нас файне закарпатське вино купити?

С
Сріберный

У нас красньій Винньій Край ! Айбо ото вшитко лем у зачатку , Тай шкода што наші люди май бильш палинку пють ,ги вино куштувуть .

Читайте також