Єдиний безкоштовний бювет на Закарпатті з "Поляною квасовою" - під замком (ФОТО)

65
2

"Закарпатські джерела - під замком олігархів. Дане джерело ... відкривають тільки на декілька годин в день", - повідомляє у Facebook Олег Хрістіан.

Мова йде про бювет з мінеральною водою в урочищі Кваси, що у селі Поляна Свалявського району, неподалік від санторію "Сонячне Закарпаття".

На Закарпатті такі джерела називають буркутами, а мінеральна вода - квасною водою, або квасом.

З другої половини XIX століття в селі Поляна діяли три цехи з розливу мінеральної води, відомої місцевим жителям уже понад 500 років тому. Мінеральну воду називали «Поляною квасовою» й «Лужанською» і вживали як столову воду. Про це згадують грамоти угорського короля ще в 1463 році. Згодом вона почала використовуватися для лікування деяких захворювань шлунку. Джерела містились у володінні графа Шенборна, який здавав їх в оренду лихварям.

Цілющу вода цього джерела спочатку вивозилась діжками, а 1840 році вже розливалась у пляшки й експортувалась у різні країни Європи під назвою "Полянська".

З 1842 по 1911 рік «Полянська» відзначалась 21 раз на міжнародних конкурсах як одна з найкращих мінеральних вод у Центральній Європі - у Будапешті (1842), Парижі (1855), Відні (1866) тощо.

"Поляна Квасова" найефективніша при всіх захворюваннях шлунка з підвищеним рівнем кислотності, рефлюкс-езофагітах, супутніх змінах у вигляді холе- та панкреатостазу, а також хронічних панкреатитах, гепатозах, гепатитах, цукровому діабеті.

Поряд із високим вмістом гідрокарбонатів відзначена наявність бору, заліза, літію. За своїм складом практично не має аналогів у світі. А розвідані свердловини з 1946 року знову активно використовуються для розливу мінеральної води "Поляна Квасова", яка експортується по цілому світу.

Нам є цим пишатися! Але дивно, що єдиний безкоштовний бювет у селі нині практично перебуває під замком. Виходить, що ні туристи, ні закарпатці не мають вільного доступу до мінерального джерела, що у радянські часи було відкрито для всіх бажаючих...

Мукачево.net

Коментарі

Р
революція!

знести трактором ту огорожу!

О
олігархам

усі надра в україні належать НАРОДУ, біди всі від олігархів і їх монополій, вода в Закарпатті, яка тече з землі коштує почти як молоко з коров. АБСУРД, на воді єдиниці ізбраних стали мільярдерами, а ви люди далі "сосіть лапи" і неяка революція, проплачена тими же олігархами, вам не поможе.

Читайте також