"Йоббік" та КМКС сперечаються хто з них більше піклується про угорців Закарпаття

1
0

Іштван Саваї, віце-президент радикальної угорської партії "Йоббік" заявив у середу, 30 липня, на прес-конференції у Будапешті, що через те, що український парламент прийняв закон про мобілізацію на Закарпатті різко погіршилася ситуація.

За його словами, значна частина чоловіків змушена переховутися або намагаються втекти за кордон, а також тривають різні акції протесту населення.

Радикал вважає, що за нової української влади ставлення до нацменшин, в тому числі угорців різко погрішилося. І тепер вони змушені ще й пожертвувати своїм життям. "Це не угорська війна", - заявив Саваї.

Він також розкриткував угорську правлячу партію "Фідес", які нібито нічого не роблять для порятунку закарпатських угорців, хоча розраховували на їхні голоси під час останніх парламентських виборів. Політик із "Йоббіка" зазначив, що біженці зі сходу України почали селитися в районах, де мешкають угорці, відбувається "примусова зміна етнічного складу населення". На думку Саваї, Угорщині слід більше дбати про інтереси угорської громади, яка проживає в Україні, ніж чекати цього від Євросоюзу.

Угорський політик також вимагає, аби в Україні зупинили призов, або принаймні не забирали до війська угорців. І не відмовляється від кінцевої мети, яку підтримує "Йоббік" - створення русинсько-угорської автономії на Закарпатті.

Також сьогодні на питання щодо мобілізації на Закарпатті відповідав в угорському місті Ніредьгаза Василь Брензович, голова КМКС (Товариства угорської культури Закарпаття), заступник голови Закарпатської обласної ради.

Він зазначив, що також не згідний з тим, аби непідготовлених 18-20-річних хлопців відправляли брати участь у військових діях на схід України.

"Український уряд має вирішити це питання таким чином, аби у зону конфлікту направляли в першу чергу професіоналів, спеціально навчених солдатів або правоохоронні спецпідрозділи", - сказав Василь Брензович.

І додав, що виступає за те, аби мобілізовані залишалися на Закарпатті і несли необхідну службу, наприклад, по захисту стратегічно важливих об'єктів.

За інформацією Василя Брензовича під час третього етапу часткової мобілізації на Закарпатті можуть мобілізувати близько 2500 чоловік, серед них близько 250 етнічних угорців.

Закарпатський політик вважає, що сьогодні нікому у Європі та світі не можна бути осторонь тих подій, які відбуваються в Україні. І навів приклад трагедії, що сталася з малайзіським літаком MH17.

"Голландія далеко від України, а Малайзія ще далі, але громадяни цих країн знайшли свою смерть в Донецьку", - зазначив голова КМКС. І додав, що загальний інтерес для всіх країн світу, аби це "божевілля" було зупинено якомога швидше.

На прес-конференції була присутня і депутат Європейського парламенту Андреа Бочкор, яка представляє угорську громаду Закарпаття. Вона зазначила, що бере участь у пленарних засіданнях та роботі комітетів, де неодмінно звертає увагу на ситуацію щодо угорців на Закарпатті та триваючу війну у ??Східній Україні.

"Наша основна мета - досягнення миру і єдності, встановлення демократичної законності в інтересах як угорців Закарпаття та всього українського населення", - зазначили закарпатські політики.

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також