За допомогу нелегалам закарпатців арештують

10
0

Через те, що в останні роки значно зросла нелегальна міграція через державний кордон, прикордонна служба всілякими методами бореться з цим. Тим не менше, щотижнево прикордонники затримують одну-дві групи нелегалів, які намагаються потрапити до Євросоюзу. Здебільшого, це громадяни низки африканських та азіатських країн.

 

Натомість прикордонна служба вкотре попереджає, що за нелегальну міграцію перед законом відповідають не лише порушники державного кордону, а й ті, хто допомагає їм. Більше того, за злочини на державному кордоні та в  контрольованому прикордонному районі наступає кримінальна відповідальність. 

 

Так, згідно зі статтею 332 ККУ організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, в тому числі, й надання їм засобів чи усунення перешкод, карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років, з конфіскацією транспортних чи інших засобів вчинення злочину. Якщо ці ж дії вчинені повторно або за попередньою змовою групи осіб, то караються позбавленням волі від 3 до 7 років з тією ж конфіскацією.    

До адміністративної відповідальності можуть бути притягнені порушники статті 204 КупАП, яка передбачає відповідальність за порушення порядку працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла, реєстрації іноземців та осіб без громадянства і оформлення на них документів. Якщо такі порушення зафіксовані за посадовими особами підприємств чи інших установ незалежно від форми власності, або ж якщо вони сприяють іноземцям в ухиленні від виїзду з України після закінчення терміну перебування, можуть бути оштрафовані на суму від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Стаття 204-1 КУпАП за незаконне перетинання або спробу незаконного перетину кордону передбачає накладення штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або ж адміністративний арешт на строк до 15 діб. Якщо ж ці дії вчинила група осіб, чи особа, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, то їх можуть покарати штрафом від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Стаття 205 КУпАП передбачає покарання для осіб, які запросили в Україну іноземців і осіб без громадянства у приватних справах і надали їм житлову площу, але не вжили заходів для забезпечення їх своєчасної реєстрації. Такі особи можуть сплатити штраф за свої дії у розмірі від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів.

А от за порушення статті 206 КУпАП, коли громадяни України надають іноземцям чи особам без громадянства житло, транспортні засоби, сприяють їхній незаконній реєстрації, оформленню документів на проживання та навчання, прийняттю на роботу, передбачено штраф від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

За незаконне перевезення іноземців чи осіб без громадянства територією України (стаття 206-1 КУпАП), якщо ці дії безпосередньо не пов’язані з незаконним перетинанням осіб державного кордону, може бути накладено штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Обладнання власниками або водіями автомобілів спеціально прихованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних мігрантів, тягне за собою накладення штрафу на власників транспортних засобів або посадових осіб підприємств чи установ, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, від 120 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів з конфіскацією авто. Якщо ці дії вчинені повторно чи групою осіб тягнуть за собою накладення штрафу від 170 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією транспортних засобів або без неї.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також