За минулу добу закарпатські пожежники виїжджали 23 рази

8
1

З потеплінням закарпатські рятувальники щодня фіксують велику кількість пожеж, пов’язаних із неконтрольованим випалюванням сухої рослинності на полях чи присадибних ділянках.

 

Приміром, лише за 22 березня таких виїздів було 23. А з початку року (станом на дев’яту ранку 23 березня) на Закарпатті аналогічних пожеж вже сталося 193. Тоді, як за відповідний період минулого року їх було 84.
 
За правило, під час випалювання опалого сухого листя та сухостою вогонь поширюється миттєво, особливо при частій зміні напрямку вітру. Такі вогняні «фронти» здатні знищувати на своєму шляху все те, що може горіти. Внаслідок необережного поводження людей з вогнем на відритих територіях, не лише вигоряють великі площі ґрунту, а й дуже часто стихія перекидається на гаражі, садові будиночки, надвірні споруди, або ж навіть і житлові будинки місцевих мешканців. А якщо неконтрольоване спалювання ведеться на території, через яку проходять високовольтні лінії електропередач або наземні трубопроводи, чи  біля лісових масивів, то є загроза виникнення надзвичайної ситуації.
 
Саме питання пожежної безпеки в природних екосистемах під час пожежонебезпечного періоду 2012 року та своєчасної підготовки органів управління і служб цивільного захисту до протидії пожежам, обговорювалися на селекторній нараді 22 березня, яка була проведена  Міністерством надзвичайних ситуацій України в приміщенні Управління МНС України в Закарпатській області. Окрім керівного складу закарпатських рятувальників, в нараді також взяли участь представники Управління Держтехногенбезпеки області, Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Закарпатської облдержадміністрації й Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Учасники зустрічі також вирішили на обласній комісії з питань ТЕБ та НС облдержадміністрації
 
ініціювати розгляд питань щодо попередження й протидії пожежам у природних екосистемах Закарпаття з обов’язковим запрошенням керівників усіх лісофондоутримувачів області.
 
Рятувальники переконані, що запобігти біді та втраті майна, а також уникнути травмування людей і загибелі тварин, краяни зможуть лише тоді, коли дотримуватимуться основних правил пожежної безпеки.
 
Приміром,  при спалюванні сухої трави обов’язково потрібно обкопувати потенційну територію вигорання, не залишати без нагляду вогонь і обов’язково його закидати землею в кінці процесу горіння.
 
А джерелом лісової пожежі може стати недбало кинутий сірник чи недопалок. Також ніколи не можна залишати без нагляду й багаття, яке слід розкладати лише в попередньо обладнаних для цього місцях. А кинуті на сонячній галявині пляшка, чи шматок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи й спричинити самозагорання лісових масивів, завдаючи непоправної шкоди довкіллю, а також привабливості Карпатського регіону для гірського туризму.

Коментарі

К
кум

задолбали, Вонь ужасна усяди. Ймити би того ко бавиться з швабликами та му по гузиці надавати!!!

Читайте також