«Закарпатгаз» хоче відключити газопостачання у 5 тисячах ужгородських квартир

7
0

мешканці яких самовільно встановили опалювальні прилади

ВАТ «Закарпатгаз» планує відключити газопостачання у 5 тисячах ужгородських квартир, мешканці яких самовільно встановили опалювальні прилади без відповідних дозволів. Про такий намір підприємство повідомило Ужгородській міській раді, прокуратурі та СБУ. Про це сьогодні, 19 травня, власкорові ЗІКу повідомив заступник головного інженера ВАТ «Закарпатгаз» Василь Грабар.



Правління ВАТ «Закарпатгаз» стверджує, що підприємство змушене припинити газопостачання будинків, в яких є найбільша кількість незаконно встановлених опалювальних приладів, для запобігання аварійним ситуаціям, пов’язаних зі зменшенням тиску газу у будинкових газових мережах, дотримання вимог «Правил безпеки систем газопостачання України».



«На жаль, ми повинні вдатися до таких заходів виключно для дотримання техніки безпеки, щоб убезпечити як порушників, так і їхніх сусідів від можливих аварій та нещасних випадків», – пояснив Василь Грабар.



Він також розповів, що від мешканців ужгородських багатоповерхівок неодноразово надходили скарги на понижений тиск газу. На верхніх поверхах багатоповерхівок постачання газу часом узагалі припинялося. Це пов’язано з тим, що наявні дворові та внутрішньобудинкові газопроводи не можуть забезпечити необхідну кількість газу для нормальної роботи газових приладів. Це у першу чергу стосується 9-типоверхових будинків та тих будинків, де проектами передбачено подачу газу тільки на плити.



Відключення газу у будинках, а не в окремих квартирах зумовлено ще й тим, що їх власники не допускають працівників «Закарпатгазу» до помешкань для від’єднання незаконно встановлених приладів від газової мережі.



Критична ситуація, за словами Василя Грабара, склалася через дії міськради, яка надавала дозволи на встановлення індивідуального опалення без врахування пропускної здатності наявних газових мереж та без участі у відповідній комісії представника газового господарства.



Щоб узаконити самовільно встановлені котли, необхідно виконати гідравлічний розрахунок підвідних і внутрішньобудинкових газопроводів та здійснити їх заміну.



«За два роки ми надіслали до міської ради понад десяток листів, в яких попереджали про загрозу, яка виникає через несанкціоноване встановлення опалювальних пристроїв. Зараз ми змушені вдатися до такого кроку, не чекаючи зими, щоб гарантувати безпеку ужгородцям», – каже Василь Грабар.



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також