Закарпатка Вікторія Ференц обрана до Європарламенту від партії Орбана

2083 2

Несподівані результати виборів до Європарламенту в Угорщині - вперше за два десятиліття партія Віктора Орбана «Фідес» набрала менше 50% голосів (так було у 2004 році). Нині «Фідес» зіткнулася з одним із найсерйозніших викликів з моменту свого приходу до влади.

Згідно з попередніми результатами, «Фідес» з союзниками отримали 44,2 відсотка голосів, а опозиційна правоцентристська партія «Повага і свобода» (TISZA) на чолі з Петером Мадяром набрала 30,1%. Друге місце - досить високий результат для нещодавно створеної організації.

Таким чином Орбан отримає 11 місць у Європарламенті, а Мадяр, юрист і колишній соратник Орбана — мінімум сім місць.  

Група «Демократична коаліція-Соціалісти-Діалог для Угорщини» отримав 8,28%, що означає 2 мандати. Праворадикальна партія «Наша Батьківщина» (Mi Hazánk), яка скоріш за все також отримує один мандат.

Після закриття виборчих дільниць 43-річний Мадяр сказав прихильникам, що сильний результат його партії - «Це кінець цілої ери. Сьогодні майбутнє почалося в Угорщині».

Виконавчий директор незалежного аналітичного центру Political Capital Петер Креко вважає результат виборів в Угорщині «величезною перемогою для Петера Мадяра та великою невдачею для Орбана».

Боротьба за посаду мера в Будапешті також була дуже напружена: спочатку лідирував Давид Вітезі, але лише на 0,5 відсоткових пункти випереджав нинішнього міського голову Гергеля Карачоня (який в опозиції до Орбана). Після підрахунку бюлетенів виявилось, що лідирує Карачонь з перевагою в 324 голоси. Однак через велику кількість недійсних голосів очікується перерахунок голосів.

Представники виборчої комісії повідомили про рекордно високу явку в Угорщині: понад 57 відсотків зареєстрованих виборців проголосували на 10 199 виборчих дільницях.

10 червня очікують остаточний результатів виборів до Європейського парламенту і муніципальних виборів в Угорщині.

Нагадаємо, що у квітні "Фідес" офіційно висунув кандидатку до Європарламенту від угорців Закарпаття. Уродженка Закарпаття Вікторія Ференц посідає 7-е місце у списку від "Фідесу".

Коментарі

В
Вибори

За керуючу партію проголосували більше 2 млн людей а в 2019 1.8млн, але через то шо явка на виборах була більша у відсотках стало менше, але дивлячись на ці результати у національному парламенті в керуючої партії було би 135 депутатів а у тиси всього 45

M
mókus

За списком партії Tisza Петера Мадяра берегівчанка Гержені габріелла - 7. по списку- теж пройшла до Европарламенту.

Читайте також