Закарпатська облрада попросила ВРУ виділити кошти на дороги краю

10
0

Відповідне звернення було затверджене на сесії обласної ради 17 квітня.

У зв’язку з ситуацією, що склалася у сфері дорожнього господарства області, обласна рада вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності поліпшення ситуації у сфері дорожнього господарства області. Більш детально про це йдеться у тексті звернення. Зокрема, обласна рада повідомляє, що у 2013 році ямковість на закарпатських дорогах зросла майже учетверо і у подальшому лише збільшуватиметься, адже фінансування постійно не вистачає..

Кабінет Міністрів України

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів обласної ради щодо необхідності поліпшення ситуації у сфері дорожнього господарства області

Депутатський корпус обласної ради і населення області вкрай стурбовано незадовільним станом мережі автомобільних доріг загального користування та вулиць і доріг комунальної власності населених пунктів області.

З кожним роком стан мережі автомобільних доріг погіршується, що негативно впливає на безпеку дорожнього руху та призводить до зростання аварійності на автомобільних дорогах області.

У минулому році площа ямковості на автодорогах загального користування області зросла на 24,5 відсотка порівняно з 2012 роком і у подальшому ямковість покриття доріг без проведення їх ремонтів тільки збільшуватиметься.

Основною причиною руйнування автомобільних доріг є той факт, що у зв’язку з недостатніми обсягами фінансування впродовж останніх років не дотримано міжремонтні строки проведення ремонту дорожнього покриття. З метою належного утримання мережі доріг загального користування необхідно щорічно проводити капітальний ремонт не менше 150 – 170 км доріг і на 350 – 380 км доріг здійснювати планово-попереджувальні ремонти. Щорічний обсяг коштів для виконання ремонтних робіт становить 480 – 520 млн. гривень.

На сьогоднішній день фінансування з державного бюджету дорожнього господарства області становить до 20 відсотків від необхідних обсягів. Зокрема, на 2014 рік з державного бюджету для проведення поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання мережі доріг загального користування області передбачено кошти у загальному обсязі тільки 65,3 млн. гривень (у тому числі на погашення кредиторської заборгованості передбачено 8,5 млн. гривень). Такий обсяг фінансування з державного бюджету не забезпечить належне утримання мережі автомобільних доріг загального користування та виконання ремонтних робіт у необхідних на сьогодні обсягах.

Щодо мережі комунальних доріг інформуємо, що її протяжність у області становить 5945,9 км.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2014 рік” субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах передбачено обласному бюджету та районним і міським бюджетам.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2011 р. № 972 „Деякі питання розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах” (зі змінами) проведено формульний розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах між районними бюджетами та відповідними бюджетами місцевого самоврядування.

За результатами проведеного формульного розподілу субвенції кожний населений пункт отримав певний обсяг коштів для проведення ремонтних робіт вулиць і доріг комунальної власності. Однак більша частина населених пунктів, які зокрема розташовані в гірській місцевості, де стан вулиць і доріг вимагає особливої уваги щодо забезпечення належної безпеки дорожнього руху для всіх учасників руху, у тому числі пасажирського автомобільного транспорту та шкільних автобусів, отримали субвенцію у незначних обсягах, що не забезпечить належного утримання вулиць і доріг комунальної власності.
Разом з тим, слід зазначити, що ситуація, яка склалася у минулому році із несвоєчасною проплатою підрядним організаціям органами державної казначейської служби коштів за виконані роботи на мережі доріг і вулиць призвела до невиконання запланованих робіт у повному обсязі та створення кредиторської заборгованості у обсязі 6,7 млн. гривень. У свою чергу такий стан справ зумовив недовіру дорожніх підрядних організацій до перспектив виконання ремонтних робіт на мережі доріг області за рахунок бюджетних коштів у зв’язку з несвоєчасністю отримання коштів за виконані роботи.

Враховуючи вищезазначене, з метою забезпечення безпеки дорожнього руху, завершення капітального будівництва розпочатих об’єктів на дорогах загального користування області, розбудови міжнародних пунктів пропуску та під’їзних доріг до них, ліквідації наслідків повеневих руйнувань за попередні роки, збереження існуючої мережі автомобільних доріг області та поліпшення в цілому ситуації у сфері дорожнього господарства пропонуємо:

- переглянути порядок розподілу коштів з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання мережі доріг загального користування, відповідно обсягів акцизного податку, який надходить до державного бюджету від продажу нафтопродуктів на території області;

- внести зміни до статті 103 1 Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 19 січня 2011 року № 52 „Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності” (зі змінами) та від 7 вересня 2011 року № 972 „Деякі питання розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах” (зі змінами), що дасть смогу акумулювати кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах та забезпечити її ефективне використання;

- переглянути систему оподаткування підприємств дорожньої галузі в частині відтермінування сплати податків до фактичного поступлення коштів за виконані роботи на рахунок підприємства;

- привести у відповідність із європейськими стандартами вимоги основних державних та галузевих стандартів щодо якості дорожньо-будівельних матеріалів, конструкцій та робіт.

Мукачево. net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також