Закарпатська прокуратура координує роботу правоохоронних органів

20
0

У прокуратурі області 31 січня відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області. Йшлося про стан протидії злочинності в області за 2010 рік та виявлення правопорушень у сфері службової діяльності, хабарництва та корупції.

У нараді взяли участь керівництво прокуратури області та підпорядковані міжрайпрокурори, начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин, голова ДПА у Закарпатській області Василь Іванчо, заступник спецпідрозділу начальника УСБУ України в Закарпатській області Сергій Ткаченко, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи ОДА Василь Маковський.

Виконувач обов”язків прокурора області Руслан БІЛОВАР відкриваючи нараду зауважив, що правоохоронними органами краю, завдяки вжитим заходам, досягнуто відповідних результатів у роботі по боротьбі зі злочинністю.

Також Руслан Йосипович відмітив, що левова частка у розкритті злочинів лежить сьогодні на працівниках міліції, однак аналіз їхньої роботи вказує на серйозні прорахунки на цьому напрямку, в першу чергу з боку управління карного розшуку.

Прокуратура незадоволена роботою спецпідрозділів МВС області, спецпідроділів. Мовляв, не виявили жодної організованої злочинної групи з корумпованими зв’язками. За словами заступника прокурор області Віталія МУХІНА практично поза увагою закарпатських міліціонерів залишилась і корупція серед працівників державних органів та установ, що здійснюють дозвільні та контрольні функції. Не викрито жодної організованої групи, учасниками якої були б службові особи органів влади і управління, які одержують хабарі. Занепокоєння викликає стан боротьби органами внутрішніх справ з хабарництвом. Протягом 2010 року всіма підрозділами УМВС області виявлено 46 злочинів пов’язаних із хабарництвом, при цьому цей важливий приоритетний напрямок майже випав з поля зору спецпідрозділу УБОЗ, яким виявлено всього два такі злочини. 
Як позитив прокурор відмітив, що у минулому році суттєво зменшилася кількість таких злочинів, як вбивств – на 20%, зґвалтувань – на 37,9%, тяжких тілесних ушкоджень – на 3%, тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками – на 9,1%, вимагань – на 50%, крадіжок майна із квартир – на 8,3%, розбоїв – на 19,3%, грабежів – на 22,7%, хуліганств – на 19,9%. Також позитивним моментом є те, що покращилася робота органів внутрішніх справ по встановленню безвісно зниклих осіб.

Щодо виявлення злочинів податкової спрямованості, а саме ухилення від повернення виручки в іноземній валюті та незаконного відкриття або використання за межами України - досі немає жодних результатів, — продовжив БІЛОВАР. — Працівники УБОЗу та відділу протягом минулого року не виявили жодного факту кримінально караної корупції.

Крім цього, у минулому році на 48,7% зросла кількість вчинення злочинів у групі осіб, на 43% на ґрунті побуту, на 34,3% у стані алкогольного сп’яніння та на 41,2% особами, які раніше скоювали злочини. Втішає той факт, що наша область є єдиною в Україні, де рівень злочинності на сто тисяч чоловік є найнижчим.

Після конструктивного обговорення проблем та шляхів їх подолання, учасники наради погодилися, що задля ефективної боротьби з корупцією та хабарництвом в краї усім правоохоронним органам області необхідно об”єднати зусилля. Присутні висловили ряд зауважень та конкретних пропозицій, які лягли у проект постанови координаційної наради – керівниками правоохоронних органів краю прийнято рішення вжити невідкладних заходів щодо зміцнення законності та профілактики злочинності на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також