Закарпатське Вучково думає про майбутнє

3
1

Вучкове — це перший населений пункт, яким розпочинається територія Міжгірщини з боку Хустщини. Воно межує з Нижнім Бистрим, якому додає слави Теребле-Ріцька ГЕС. Хоч і цьому старовинному селу є чим гордитись…

 

Казкарями, чиї перекази стали золотими перлами сучасної закарпатської української літератури. Бджолярами, які вивели нову породу сірої карпатської бджоли, продукція якої має чудодійні лікувальні і смакові властивості. А також пам’ятником їй — єдиним на теренах незалежної України. Художні замальовки на камені Івана Бізоні можна побачити майже в кожному офісі чи установі Міжгірщини. І не тільки її…
 
Село, протяжністю 14 км, розташоване обабіч автостради Хуст-Долина та ріки Ріка. 270 дворогосподарств, у яких мешкають 930 вучківців, буквально “прилипли” до скалистих пагорбів, що кам’яними погруддями нависли над селом. У цій вузькій улоговині бурхливі води Ріки після дощів щоразу погрожують затопити лівобережну частину села нижче новозбудованого моста. Тому вже з перших днів обрання сільським головою Іван Ілліч Плиска опікується зведенням берегоукріплень у цій та інших небезпечних місцинах населеного пункту. На це та інші планові намітки він не шкодує бюджетних коштів. Адже йдеться про розбудову Вучкового, його майбутнє. У минулому році, наприклад, тут п’ять сімей справили новосілля у новозбудованих оселях.
 
В селі його поважають за ґаздівське бачення будь-якої справи, вміння втілити в життя робочі намітки. Селу в деякій мірі поталанило, бо за ринкових умов тут таки зберегли потужний цех з переробки деревини. За чого, звісно, успішно виконуються намітки з наповнюваності дохідної частини бюджету сільської ради. У 2011 році завдання з цього виконано на 129 відсотків.
 
Та цих коштів, як правило, не вистачає для втілення в життя багатьох задумів із забезпечення сталого соціально-економічного розвитку населеного пункту. В минулому році Іван Ілліч задумав провести вуличне освітлення у селі. На більшій частині вулиць воно вже є. Однак не доведено справу до кінця на правому боці осідку, за мостом. Нема коштів. Тож сільський голова Вучкового неабияк зрадів, коли голова РДА Василь Щур пообіцяв допомогти.
 
Варто зазначити, що в селі справно функціонують установи соціальної сфери; відділення поштового зв’язку, “УТЕЛ”, діє дошкільний навчальний заклад (завідуюча Олена Шовак). Заняття з тими малюками, хто завтра переступить поріг першого класу Вучківської ЗОШ І-ІІ ступенів (дир. Василь Юрик) проводить вихователька Оксана Юрик. У сільській бібліотеці, яка знаходиться в приміщенні сільської ради, читачів завжди привітно зустрічає Лариса Юрик.
 
Запорукою успішного втілення в життя багатьох напрацювань Іван Ілліч вважає ділову активність депутатського активу, керівників ряду трудових підрозділів. Будь-яке діло спершу обов’язково обговорюється з ними, а вже потім втілюється в життя. У минулому році, наприклад, проведено ремонт доріг (протяжністю більше 1 км) лише після того, як всі визначились, де в першу чергу треба виконати такі роботи.
 
Ділові стосунки склались у І. І. Плиски і з керівником Вучківського лісництва ДП “Міжгірське лісове господарство” Андрієм Романишином, лісові угіддя якого займають 5480 га. За словами знаного лісівника та його помічника Олега Юрика, у взаємодії з органом місцевого самоврядування згідно з визначеними критеріями і принципами на їх території проводиться робота з сертифікації навколишніх лісів. За нашої розмови у лісництві керівник гостинно запросив нас помилуватись зимовою красою міні-дендропарку, в якому є більше 20 видів садово-паркових і диких рослин. На численних яблунях подекуди ще тримаються важкі плоди, що додає особливого шарму навколишній місцині.
 
Це лише окремі нюанси діяльності сільської ради щодо забезпечення поступального соціально-економічного розвитку населеного пункту, розташованого у вузькій улоговині р. Ріка. Своє бачення цього Іван Ілліч пов’язує з газифікацією села, забезпеченням мобільного покриття. Оскільки мобільний зв’язок тут не функціонує. Щодо газифікації Вучкового, то це питання розглядається за єднання зусиль у цій справі місцевої сільради з Міжгірською селищною радою. Звичайно, без фінансової підтримки з боку держави у цій справі не обійтись.
 
Отакі буденні справи у села, мешканці якого живуть і трудяться з надією на краще його майбуття. Про це красномовно свідчить і те, що тут 175 господарів оформили держакти на володіння земельними наділами. За цього є впевненість, що воно повнитиметься новими сім’ями, новими обійстями.

Коментарі

В
Виборець

Через півроку ще у Вучковому закрутять дві лампочки і перед виборами скажуть що це зробив Мошак. Хоч на своїй рідній Перечинщині, цей самий Мошак у своєму селі, будучи Верховним депутатом, навіть однієї лампочки не закрутив. Хвалиться Воєводиним, яке за місяць в районний б"юджет платить аж 8 тис грн. і газдуйте бирови. Жаль що цього навіть Щур не знає, але є люди які цю інформацію Вучківцям донесуть.

Читайте також