Закарпатські депутати просять ВР зайнятися облаштуванням кордону

4
0

Звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо облаштування пунктів пропуску на Державному кордоні України з Угорщиною було прийняте сьогодні, 7 березня, на сесії обласної ради.

У ньому Кабінет Міністрів України просять допомогти із облаштуванням пунктів пропуску на Державному кордоні України з  Угорщиною, а також розбудовою інфраструктури, котра безпосередньо межує з кордонами, адже угорська сторона аналогічні дії вже давно зробила. Більш детально про це у самому тексті Звернення.

Звернення також надішлють до народних депутатів України від Закарпатської області для сприяння у вирішенні порушених у ньому питань.

ЗВЕРНЕННЯ

Здійснення Україною євроінтеграційних процесів вимагає пришвидшення   розбудови Державного кордону із сусідніми європейськими  країнами. Це має особливе значення і для багатонаціонального Закарпаття, яке  межує з чотирма країнами ЄС, сприяє розширенню торговельно-економічного, екологічного, туристичного співробітництва, задоволенню культурних потреб національних меншин прикордоння.

Сусідні європейські держави активно долучаються до розвитку прикордонної інфраструктури. Так, у рамках проекту ЄС «Ефективний та безпечний кордон між Україною та Угорщиною», здійснюється реконструкція пункту пропуску «Берегшурань – Лужанка». Для цього до  кінця 2014 року необхідно завершити будівництво об’їзної дороги  навколо м. Берегово і  с. Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску «Лужанка», а також роботи з реконструкції пункту пропуску «Тисабеч – Вилок» на українській стороні.

Згідно з Декларацією наміру щодо комплексного розвитку автодорожніх пунктів перетину державного кордону між Угорщиною та Україною до  кінця 2014 року   передбачено відкриття на українсько-угорському кордоні нових пунктів пропуску, зокрема «Велика Паладь – Нодьгодош», «Саловка – Тисосентмартон» (паромне сполучення), «Вари – Тисакород» (паромне сполучення) та «Бадалово – Сотмарчеке» (паромне сполучення).

Процес розбудови дорожньої інфраструктури цих пунктів пропуску на угорській стороні уже проводиться,  однак  з  українського  боку роботи не  розпочиналися.

У зв’язку  з цим ми,  депутати  Закарпатської обласної ради, звертаємося до Кабінету  Міністрів  України з проханням:
дати  відповідні доручення відомствам, які залучені до реалізації програм розбудови державного кордону,  щодо  активізації роботи з облаштування зазначених вище пунктів  пропуску,  будівництва дорожньої  інфраструктури, а також належного  фінансування цих робіт;
провести  переговори та укласти міждержавні угоди щодо відкриття та розбудови пунктів пропуску;
розробити та затвердити нову програму розбудови Державного кордону України  з країнами Євросоюзу на період до 2020 року, у якій визначити строки будівництва, джерела фінансування на основі пропозицій як органів місцевого самоврядування прикордонних регіонів України, так і суміжних країн.

Звернення прийнято на другому пленарному засіданні
вісімнадцятої сесії обласної ради Депутати Закарпатської обласної ради VІ скликаня

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також