Закарпатські фермери просять кредити від Угорщини

5
0

Нещодавно побував на Закарпатті віце-президент парламенту Угорщини, голова спілки угорських фермерів та землеробів Іштван Йокоб. Під час візиту вів переговори з керівниками КМКС (Товариство угорської культури «Закарпаття»), зустрівся з місцевими сільгоспвиробниками.

У Берегівському педінституті ім. Ференца Ракоці ІІ. був проведений форум на тему «Сімейні господарства на Закарпатті. Минуле, сучасність та майбутнє». Після виступу відбулася дієва та результативна дискусія між гостем з Будапешта та місцевими фермерами, виробниками сільськогосподарської продукції.

Іштван Йокоб вів мову про концепцію розвитку села у Карпатському басейні, накреслив ті проекти, у які могли б включитися й господарники краю. Наголошував, розробка концепції на даний час триває, було б добре, якщо б усі зацікавлені господарі висловили б свою думку з цього приводу, в тому числі й із-за кордону.

Радники ДЦ Терра Дей Ласло Гіді та Іштван Гал, які нещодавно представляли Закарпатських виробників у Будапешті на засіданні президії, що займається виробленням концепції розвитку села у цілому Карпатському басейні, на Берегівському форумі звернули увагу на те, що землероби, сімейні господарства краю не мають оборотних коштів, що у надзвичайній мірі ускладнює господарювання. Тому було б доцільно, якщо б уряд Угорщини надав їм можливість користуватися карткою «Сечені» (за кредитною карткою "Сечені" підприємець може взяти від Угорщини до 10 млн. форинтів), завдяки якій мали змогу взяти пільгові кредити у сусідній державі.

Не дивлячись на всі перепони та труднощі, виробники сільськогосподарської продукції регіону повинні задіяти всі свої внутрішні ресурси, бути максимально підготовленими, інформованими для того, щоб пережити ці важкі для них часи. У найближчий час мають приступити до реалізації продукції, створення таких кооперативів, що будуть займатися переробкою та збутом сільськогосподарської продукції.

Під час зустріч пан Йокоб Іштван відмітив гарну роботу дорадчого центру «Терра Деї» і йому сподобався проект "Зелений дім". Після зустрічі він відвідав одне господарство у Великій Доброні (Кіш Ласло) за програмою "Зелений дім". Гість пояснив, що це тільки початок переговорів щодо проблем сільськогосподарських виробників Закарпатської області. Наступне обговорення проблем і шляхів допомоги виробникам з боку Угорщини буде проведено у вересні цього року на розширеній нараді Міністерства розвитку сільських територій Угорщини.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також