Закарпатські медики провели операції на відкритому серці

28
0

Нещодавно в Закарпатті було здійснено дві операції на відкритому серці з уродженими вадами.

Провів операції наш земляк, доктор медичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова НАМНУ Василь Лазоришинець. Таких операцій у Закарпатському обласному клінічному кардіологічному диспансері до цього не проводили. За словами Василя Лазоришинця, в Україні дітей із таким діагнозом є близько 5 тисяч. Зазвичай такий діагноз встановлюють у ранньому віці й до трьох років роблять операції. Однак особливістю двох закарпатських випадків стало те, що діагноз був встановлений у 30-річної жінки та 18-річного хлопця. Після завершення операції лікарі констатували, що все пройшло добре. Як зазначив пан Лазоришинець, такий діагноз укорочує життя щонайменше на 20 років. «Завдання нашого інституту — розвивати центри, де оперують; поки що таких в Україні є 9. Сьогодні в Ужгороді всю роботу робив колектив кардіодиспансеру, ми лише наглядали. Ми надаємо лікарям на місцях упевненості у своїх діях, тому перші 10 операцій проводимо разом», — зазначив пан Василь.

Однак пустити на потік такі операції не дуже легко. За словами головного лікаря кардіодиспансеру Романа Соскиди, матеріальна база для таких операцій є, але бракує штату.

До слова, операції в Ужгороді були здійснені безкоштовно, але державі вони обходяться в щонайменше 15 тис. грн. За кордоном їх вартість у рази вища.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також