Закарпатські орієнтувальники перемогли на чемпіонаті Європи (ФОТО)

4
0

З перемогою повернулись Закарпатські орієнтувальними з чемпіонату Європи з рогейну, який відбувся 26-27 січня 2013 року в Барселоні, Іспанія

У складі збірної команди України участь приймали три Закарпатці з Ужгороду полетівши так далеко від домівки не зашкодило показати свою майстерність та перевагу з суперниками інших країн Європи.

У X чемпіонаті Європи  з рогейну, що проходив в Барселоні, взяли участь 167 команд (402 спортсменів) з 18 країн. Найбільш чисельними були делегації з Іспанії (149 осіб), Росії (69 осіб), України (40 осіб). Чемпіони визначалися в абсолютній категорії та окремо по 4 віковим категоріям в трьох класах: серед чоловічих та жіночих команд та у змішаному класі.

Абсолютні чемпіони серед 94-х чоловічих команд виборола команда  BUFF-TIERRA TRÁGAME, у складі якої виступали 38-річний екс-чемпіон світу зі спортивного орієнтування фін Томмі Толкко та 42-річний чемпіон світу з пригодницьких перегонів Ауреліо Олівар. Чемпіони подолали більш ніж 100-кілометровий маршрут за 23 години 28 хвилин та 31 секунду. Віце-чемпіоном, з результатом 23.24.40 став французький пригодницький клуб ARVERNE AIRXTREM (Фредерік Паржих та Стефан Думорт'єр), бронзовим призером – іспанський CLUBDEPORTIVO NAVARRA (Роберто Паскуаль, Ерік Колон, Хорхе Урк'юзу). На четвертому місці фінішувала українська команда у складі киянина Олександра Дмитрука та сімферопольця Олександра Шешукова.

У змішаному класі, де змагалося 29 команд, перемогу з результатом 23 години 33 хвилин та 50 секунд виборола  команда TEAM MULTISPORT.FI з  Фінляндії команда, у складі якої стартували чемпіон світу та Європи з мультиперегонів, призер чемпіонату світу зі спортивного орієнтування 45-річний Петрі Фосман та тріатлонистка Хенріка Малмстрьом.  З другим  результатом фінішували UCRAÏNA – CATALUNYA (колишня львів'янка Ольга Манко, що вже 12 років живе у Каталонії, та Францез Феррер). Третій час у Української команди CARPATY (херсонка Марія Шупер та Василь Боднарук з с.Татарів, що біля Яремчі). На превеликий жаль одного балу всього не вистачило команді  UKRAINIAN EAGLES – черкащанці Тетяні Уфімцевій, вінничанину  Олександру Марчуку та Георгію Фечо з Ужгороду зайняли 4-е місце.

У змаганнях жінок (8 команд) перемогла українська команда – Олена Доценко та Олена Костіна з Сєвєродонецьку. Дівчата подолали трасу за 23 годин 37 хвилин та 14 секунд. На другому місці фінішувала команда UNDA з Латвії (Айва Яковела та Алда Бразуне), на третьому – ISONIEMILUOMA з Фінляндії (Тіна Ісоніємі та Пайві Луома).

У юніорському класі (хлопці) до 20 років перемогу здобула команда ROGAINING TEAM POLAND 3FIEREK Filip і NOWAK Piotr  з результатом  22:46:37. На другій позиції команда з Росії Коднев Даниїл та Еромін Владиславз результатом  17:54:52. Третю сходинку посіла команда з м. Калуша Ковбасюк Микола та Моспан Сергій з результатом 20:18:30.

У юніорському змішаному класі до 20 років перемогла команда KHERSON, у складі якої виступали Юлія та Микола Кобець з Херсону, і вінничанин Володимир Бездітний з результатом 22 години 30 хвилин та 53 секунди. На другій позиції іще одна команда з України UKRAINIAN EAGLES-2 – вихованці тренера Георгія Фечо - гуртківець Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді ужгородка Лоліта Рахманова , ужгородець Андрій Соханич ( ФСТ «Спартак»),    разом з вінничанкою Марією Соколовською з результатом 23 години 39 хвилин 44 секунди.
Вітаємо спортсменів та їх тренерів!

Довідка

Рогейн – це самостійний вид спорту, досить близький за змістом до спортивного орієнтування, пригодницьких перегонів і гірських марафонів. Формально його можна вважати командним (склад команди від 2 до5 осіб) добовим орієнтуванням по вибору, хоча насправді він значно відрізняється від класичного спортивного орієнтування. На відміну від спортивного орієнтування – індивідуального виду спорту, – де розташування дистанції до самого старту є секретом для учасників, у рогейні спортсмени знайомляться з місцем знаходження контрольних пунктів за 2 години до старту, команда сама визначає собі завдання під силу, вибирає порядок проходження дистанції і темп руху. Формат змагань (взяття контрольних пунктів за вибором) дозволяє в будь-який момент повернутися в базовий табір, де забезпечена гаряча їжа, можна переночувати і продовжити проходження дистанції на наступний ранок.

Основна ідея рогейну – це спорт для всіх, це універсальний вид у змаганнях з якого можуть брати участь як добре підготовлені найсильніші спортсмени, що готові протягом 24 годин безперервно битися за звання чемпіонів, так і аматори, які прагнуть активно провести вихідні на природі. Всі змагання з рогейну, в тому числі чемпіонати світу, є відкритими для участі всіх бажаючих, тому серед учасників найпрестижніших змагань часто можна зустріти навіть новачків!

Перші змагання з рогейну були проведені у 1976 році в Австралії. Перші старти поза межами далекого континенту відбулися у 1986 році в Канаді. У 1989 році, після створення міжнародної федерацію рогейну (International Rogaining Federation - IRF) , цей вид спорту  поширився по всьому світі, в Україні його розвитком опікується Федерація спортивного орієнтування.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також