Закарпатські освітяни вчились цивільному захисту

14
0

Такі навчання проводяться щорічно в період зимових або весняних канікул. На даному занятті вивчались такі питання: надзвичайні ситуації і вплив їх наслідків на життєдіяльність населення та учасників навчально-виховного процесу; організація захисту та дії в умовах надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру; надання першої медичної допомоги потерпілим в екстремальних ситуаціях;

засоби індивідуального і колективного захисту та психологічний захист населення і учасників навчально-виховного процесу під час надзвичайних ситуацій та організація і проведення “Дня цивільного захисту” в загальноосвітніх навчальних закладах.

 

Відповідно до статті 28 Закону України “Про правові засади цивільного захисту”, статті 2 Закону України “Про цивільну оборону України”, Постанови Кабінету Міністрів України за №874 від 26.VІІ.2001 року “Про удосконалення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту” та розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 21.Х.2011 р. за № 668 “Про організацію у 2012 році функціонального навчання у навчально – методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області” і на виконання листа управління освіти і науки Закарпатської ОДА від 30 листопада минулого року (№01-20/3484) нещодавно працівниками навчально-консультаційного пункту м. Тячів (далі НКП), зокрема, завідувачем В. І. Келеменом, майстром виробничого навчання О. І. Басовою, іншими працівниками навчально – методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області за співпраці районного відділу освіти РДА в особі відповідального за курси інженера з охорони праці А.П. Олексієнка та начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій Міжгірської РДА Є. Й. Бундзяка було організовано функціональне навчання у сфері цивільного захисту з участю класних керівників других, шостих та сьомих класів загальноосвітніх навчальних закладів на базі відділу освіти РДА.
 
Аналіз причин аварій, катастроф, стихійних лих, загибелі людей показує, що понад 80 проц. випадків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з діяльністю людини, відбуваються через низький фаховий рівень, необізнаність, безвідповідальність, неспроможність правильно поводитися в екстремальних ситуаціях, погану обізнаність населення в питаннях цивільного захисту.
 
Тож системне вивчення найбільш вірогідних надзвичайних ситуацій, їх особливостей і можливих наслідків, навчання поведінки в таких умовах готує людину до вибору правильного рішення для виходу з надзвичайних ситуацій з найменшими втратами. Така підготовка має носити безперервний характер на всіх етапах життєдіяльності людини і особливо дітей, які є нашим майбутнім.
 
Отже, для запобігання надзвичайних ситуацій у закладах освіти і науки в районі та в цілому по області діє ефективна навчально-виховна система, спрямована на забезпечення мінімізації і виключення впливу факторів ураження надзвичайних ситуацій на учасників навчально-виховного процесу працівників освітньої галузі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також