Закарпатські податківці виявляють "тіньовиків"

4
0

Відомо, що основним джерелом надходжень до місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Саме тому одним із пріоритетних напрямків роботи органів державної податкової служби Закарпатської області є контроль за дотриманням роботодавцями чинного законодавства при виплаті заробітної плати.

Протягом 5 місяців поточного року підрозділами оподаткування фізичних осіб Закарпатської області проведено 198 перевірок з питань дотримання податкового законодавства під час виплати заробітної плати, за результатами яких донараховано 5,2 млн. грн. За зазначений період виявлено 1822 наймані особи без відповідної реєстрації, які здійснювали діяльність без оформлення трудових відносин, залучено до оподаткування 1757 осіб.

Проведені перевірки виявили різні схеми ухилень: це і виплати за рахунок тіньових коштів, надання матеріальних, соціальних і додаткових благ та інші порушення.

До прикладу, керівництво закарпатського товариства, що здійснює діяльність у сфері будівництва, зароблені кошти своїм працівникам видавало у «конвертах», вирішивши таким чином зекономити на сплаті податків. Спочатку працівники податкової міліції встановили ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах товариством на загальну суму 3,1 млн. грн., було порушено кримінальну справу та проведено вилучення всієї документації. При опрацюванні наданої для позапланової перевірки документації виявлено проведення додаткових виплат працівникам, які не проведені через бухгалтерські документи, тобто не проведено нарахування податків і зборів. Виплати проведено на загальну суму 4,7 млн. грн., відповідно очікувані донарахування складають 706 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Не оподатковували належним чином керівники підприємств і додаткові блага працівникам. Так, під час проведення документальної перевірки одного товариства з обмеженою відповідальністю виявлено, що товариство здійснювало перевезення (доставку) найманих працівників на роботу та з роботи, для чого укладало договори з перевізниками – суб’єктами підприємницької діяльності-фізичними особами. Колективна угода між адміністрацією та представниками трудового колективу, в якій було б обумовлено транспортне обслуговування працівників, перевіряючим надана не була.

Встановлено, що в порушення вимог Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” товариство при виплаті додаткового блага працівникам підприємства у вигляді безкоштовного перевезення на роботу та з роботи, будучи податковим агентом не нарахувало, не утримало та не перерахувало до бюджету податок з доходів фізичних осіб. Внаслідок виявленого порушення донараховано майже 160 тис. грн., в т.ч. 53 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб та застосовано фінансову санкцію на загальну суму 106 тис. грн.

Встановлено і факт виплати заробітної плати за рахунок тіньових коштів. При проведенні виїзної планової документальної перевірки фізичної особи–підприємця, яка займається організацією перевезення вантажів, виявлено, що, будучи податковим агентом, підприємець при виплаті грошових коштів на картковий рахунок громадянина не нарахувала та не перерахувала до бюджету податок з доходів фізичних осіб. У результаті перевірки донараховано всього 65,2 тис. грн., в т.ч. 21,7 тис. грн. податку з доходів фізосіб та застосовано 43,4 тис. грн. фінансової санкції.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також