Закарпатські податківці закликають реєструвати доходи від продажу майна

15
0

Ужгородська міжрайонна державна податкова інспекція нагадує Вам, що з 1 січня по 31 березня 2010 року триває кампанія декларування доходів громадян, одержаних протягом 2009 року. Велика кількість запитань під час декларування доходів зі сплатою податкових зобов’язань виникає у тих громадян, які у минулому 2009 році продали транспортні засоби.

Що стосується продажу рухомого майна, при обчисленні суми податку з доходів фізичних осіб необхідно врахувати наступне. Порядок оподаткування операцій з продажу об'єктів рухомого майна регламентується ст. 12 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі – Закон).

Згідно із п. 1.18 ст. 1 Закону рухоме майно - це все майно, відмінне від нерухомого.

Слід відмітити, що з метою оподаткування доходів від продажу майна в Законі до рухомого майна відносяться, в тому числі, автотранспортні засоби та приладдя до них, антикваріат, витвори мистецтва, такі як картини, скульптури тощо, ювелірні вироби та дорогоцінне каміння, побутова техніка, меблі, одяг, книги і таке інше.

Згідно із абзацом першим п. 12.2 ст. 12 Закону при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення.

Тобто крім плати за нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу зазначеного транспорту слід сплатити ще й 1 % податку. Це при першому продажу. А при другому та кожному з наступних продаж одного з зазначених транспортних засобів, відповідно до абзацу другого  п. 12.2 ст. 12 Закону, слід платити вже 15 % від їх вартості.

Наприклад, якщо протягом цього року одна і та ж людина продасть з нотаріальним посвідченням 3 власні автомобілі, то з вартості першого проданого автомобіля (перший продаж) вона сплатить 1 % податку, а вже з вартості другого та третього автомобілів - по 15 %.

При цьому слід відзначити, що Законом не передбачено зменшення перед оподаткуванням одержаного від продажу доходу на суму витрат, пов'язаних з попереднім придбанням рухомого майна, в т. ч. транспортних засобів. Оподатковується вся сума одержаного доходу.

Декларацію необхідно подати не пізніше 31 березня 2010 року до податкової інспекції за місцем проживання, та сплатити податок. Інформація щодо порядку роботи Ужгородської міжрайонної податкової інспекції розміщена на інформаційному стенді на 1 поверсі адмінбудинку  за  адресою вул. Загорська,  10-а  м.Ужгород.  Якщо  у  Вас виникнуть запитання,  за телефоном 64-05-75 або при особистому відвіданні можна отримати відповідь. Вам безкоштовно нададуть бланки декларації та допоможуть їх заповнити.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також