Закарпатські правоохоронці поводять екологічні рейди

9
0

Певні зручності, що приніс нам науково-технічний прогрес, подарувавши пластикову тару, призвели водночас до гострої проблеми – забруднення довкілля. Якщо скляні баночки і пляшки раніше люди не викидали, а здавали у пункти прийому, то пластикового посуду усі намагаються якомога швидше позбутися.

Звідси й маємо нині гори сміття не лише біля спеціальних контейнерів, а й просто посеред вулиці, поблизу торговельних закладів, барів і кафе. За етикетками обгорток, викинутих поруч з такими закладами, особливо у сільській місцевості, можна спокійнісінько вивчати асортимент пропонованого товару. Тут і папірці з-під цукерок, морозива, печива, порожні коробки від соку та пластмасові пляшки з-під пива і газованої води. Дорослі, які б мали навчити підростаюче покоління дбати про чистоту свого краю, навпаки демонструють приклад найбільшого безкультур’я. Тоді чому дивуємося, що діти поводяться подібно до своїх батьків, і використана упаковка невдовзі опиняється на тротуарі чи дорозі.

У літню пору більшість громадян вирушає у вихідні дні на відпочинок у ліс або до водоймищ. Кожен, звісно, запасається торбою продуктів. Прикро констатувати, але рідко хто після себе прибирає місце відпочинку. Тож квітучі галявини невдовзі перетворюються на загальний смітник. А ще з кожним роком збільшується кількість стихійних сміттєзвалищ у наших населених пунктах. Люди все частіше по-європейському облаштовують свої помешкання, роблять сучасні ремонти, будуються. Але, на жаль, значна частина з них усі відходи після таких робіт скидає неподалік своїх домівок. Відходи після миючих засобів, скляні та пластмасові пляшки, використані дитячі підгузники -- все це можна знайти майже на кожному стихійному сміттєзвалищі.

Тож дільничні інспектори краю Закарпаття разом з представниками органів місцевого самоврядування проводять спільні рейди, під час яких виявляють такі факти варварського поводження з навколишнім середовищем. Тільки в Іршавському районі за подібні порушення правоохоронці склали 48 адмінпротоколів.

За словами правоохоронців Іршавського РВ ГУМВС України в Закарпатській області, справжнє занепокоєння викликає міський ринок. Зрештою, подібна ситуація є і в багатьох інших населених пунктах області. На базарах, як правило, калюжі, сміття під торговими столиками, між рядами бігають безпритульні собаки… Це сприятливе середовище для розповсюдження різних інфекцій та хвороб. Люди не хочуть звертати увагу на те, що продукти, які вони купують, лежать прямісінько на землі, де порох і болото.

Тільки усвідомивши, яку небезпеку таїть у собі недотримання елементарних правил і норм, пов’язаних із зберіганням сміття, утримуванням торговельних закладів, базарних місць, ми зможемо уникнути в майбутньому страшного лиха – можливості жити на великому загальному смітнику. А починати варто тепер і кожному з себе.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також