Закарпатські вчителі підвищували кваліфікацію з курсу "Захист Вітчизни"

9
0

Згідно з планом-графіком Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти підвищення кваліфікації викладачів (вчителів) предмета «Захист Вітчизни» та відповідно до спільної програми на базі навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області відбулися теоретичні та практичні заняття з слухачами курсів.

 

Керівник курсів - Таран О.М. методист кабінету виховної роботи та предметів етико-естетичного циклу ЗІППО.
 
Заняття із теоретичної частини провів перший заступник начальника Центру Павко І.Й. на тему: «Організація функціональної освітньої підсистеми навчання з питань безпеки життєдіяльності. Нормативно – правові документи, що регламентують організацію цивільного захисту в загальноосвітніх навчальних закладах» з використанням новітніх методів навчання, що істотно поліпшували сприйняття і осмислення питань, які розглядались і створювали більш комфортні умови для аудиторної роботи.
 
Велику зацікавленість викликали практичні заняття, які проводились за темами: «Прилади радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю. Їхнє призначення та робота на місцевості» та «Засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри. Порядок користування ними. Їхнє призначення та робота» під керівництвом майстра виробничого навчання Дяковича Ю.В. Також на ці заняття був запрошений фахівець - начальник групи радіаційно-хімічного захисту аварійно-рятувального загону спеціального призначення - капітан служби цивільного захисту Гайченя О.В. 
 
Крім цього, слухачам була надана можливість продемонструвати свої знання та  вміння правильного  користування засобами індивідуального захисту на випадок надзвичайних ситуацій.
 
Так, при проведенні занять викладачами  використовувались групові вправи, ділові ігри з метою ефективного вдосконалення знань, умінь і навичок щодо  прийняття управлінських рішень при виникненні надзвичайних ситуацій. У змодельованій викладачем ситуації «Аварія на атомній електростанції» вчителі готували пропозиції та приймали рішення щодо дій в умовах радіаційного забруднення, вирішували практичні питання щодо:
 
 -  прогнозування і оцінки радіаційної обстановки;
 
 - тренування із засобами індивідуального захисту; роботи з приладами розвідки і дозиметричного контролю, засобів проведення дезактивації і санітарної обробки тощо.
 
Аналіз  занять показав ефективність засвоєння на практиці теоретичних знань, отриманих слухачами під час проведення даних заходів, та підтвердив доцільність таких занять в майбутньому.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також