Закарпатські ветеринари закликають стерегтися африканської чуми

17
0

У наш час високих технологій, напевно, зайве буде нагадувати читачам, наскільки змінився світ в останні десятиліття. Завдяки засобам зв’язку інформація поширюється майже блискавично, незважаючи на відстані. Завдяки транспортним засобам, можна сказати, “скоротились” відстані між регіонами, державами, народами. Але ці позитивні зміни несуть у собі і приховану небезпеку.

Значно зросли загрози перенесення різних інфекцій з одної території на іншу. Вже нікого не дивує, що захворювання, яке виникає, скажімо, на Американському континенті чи в Південно-Східній Азії, за декілька діб може потрапити в Європу, в тому числі і до нас на Україну.

Не хочеться зайвий раз лякати своїх земляків черговою інфекцією. Бо пережили ми і пташиний грип, і свинячий грип, переживемо з Божою допомогою і теперішні нелегкі часи. Але проінформувати широкий загал про те, що відомо спеціалістам, думаю не буде зайвим.

Згідно з офіційною інформацією “Россільгоспнагляду” зареєстровано захворювання свиней африканською чумою на території Ставропольського та Краснодарського краю Російської Федерації, які безпосередньо межують з Україною. Це створює пряму загрозу занесення цієї інфекції на територію і нашої країни. В зв’язку з цим, державною ветеринарною службою України в східних областях нашої держави проводяться всі необхідні заходи з недопущення занесення даної хвороби на нашу територію, у тому числі посилено контроль на державному кордоні за переміщенням живих тварин та продукції тваринного походження.

Африканська чума свиней — високо контагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, синюшністю шкіри, крововиливами у внутрішніх органах, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю (смертністю). Збудник хвороби ДНК вірус, який стійкий до широкого діапазону температур. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин — 155 днів, копченій шинці — до 5 місяців, у гною — до 3 місяців.

Хвороба наносить великі економічні збитки, які пов’язані із високою летальністю та необхідністю проведення повного забою всього поголів’я свиней у неблагополучній і загрозливій зонах та обмеження у міжнародній торгівлі.

Дотримання простих профілактичних заходів значно знижує ризик виникнення даного захворювання. Запобіжні заходи з недопущення хвороби включають:

Утримання свиней у господарствах всіх форм власності в закритому режимі;
обов’язкове щеплення проти класичної чуми свиней;

Інформування мисливськими господарствами державної служби ветеринарної медицини про випадки захворювання та загибелі диких свиней, їх кількості та зони міграції;

Заборона переміщення свиней без дозволу ветеринарної служби та відповідних ветеринарних документів;

Знищення гризунів на фермах та подвір’ях громадян, знищення безпритульних собак.

Ще раз хочеться нагадати, що при захворюванні або загибелі свиней необхідно повідомити про це дільничних ветспеціалістів або управління ветеринарної медицини в Міжгірському районі за номерами телефонів: 2-29-65, 2-14-59.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також