Закарпатські Вільшинки святкували 510-річчя (ФОТО)

16
0

Золота осінь пішла на рекорд – сонячна спекотна погода плавно перейшла з літа у вересень і тільки ночами яскравим, мов у люті морози, зоряним небом і вранішньою прохолодою потрохи натякає на кінець оксамитового сезону. Але вдень спека, без найменшого вітерця, примушує одягатися по-літньому і насолоджуватися навколишньою красою.

Та не тільки сонячній днині раділи того дня у високогірних Вільшинках. Цілий оберемок радощів і цікавих заходів запропонували організатори жителям села і гостям, запросивши всіх на 510-річчя перших згадок про село, 210-річчя церкви та 50-літній ювілей. У всіх на вустах було слово «яблука». Парадоксальний факт: при суцільному неврожаї не тільки на Перечинщині, але й в області, тут, на висоті 603 м.н.р.м., стався приємний виняток – дерева просто гнуться від щедрого врожаю соковитих яблук, великих груш.

-Цвітіння садів,- розповідає сільський голова Іван Цубина, розпочалося дещо пізніше від інших регіонів, мороз не завдав шкоди деревам, от і вродили щедро джонатан, ранет ранній і пізній, лимонки, батулки…
 
Вродили цього року, нівроку, і картопля, городина, кукурудза, «десантуються» у Вільшинках щодня і заповзятливі грибівники, набираючи повні кошики боровиків-товстунчиків, підберезників, «топольовчиків». Все це, і ще багато іншого добра з благодатних вільшинківських крутосхилів господарі під приємну і бадьору музику духового оркестру Ужгородської школи мистецтв (кер. А.Фіщенко-Пулей) презентували на багатій осінній виставці і ярмарку-продажу. Жвавий інтерес викликала свіжа брусниця, чорноплідна горобина, палатки і столи з експонатами декоративно-прикладного мистецтва. Одкровенням для багатьох стало таке розмаїття талантів горян.
 
Тетяна Мовнар, донька не менш талановитої і шанованої у селі зав. бібліотекою, учасниці художньої самодіяльності Марії Мовнар, зачарувала багатьох відвідувачів художньою вишивкою. У майстерно виконаних голкою і кольоровими нитками іконах, біблейських сюжетах, серветках «Христос воскрес!», скатертинах для стола, рушниках, колисці та інших творіннях видно добру і щиру душу автора, вогонь Божої іскри таланту.
 
Вдало перенесені навколишні краєвиди на художнє полотно ужгородкою Ларисою Мазюкевич, яка збудувала у Вільшинках хату і закохалась у тутешню природу. Це відчувається у серії її картин, виставлених на святі.
 
Довго затримувались гості біля палатки Марії Літак, де красувався домашній ткацький верстат з розпочатою роботою – килимовою доріжкою з різнокольорових шматочків тканини. Можна було спробувати і самому на мить перетворитися на ткача, осягнути древню верховинську технологію. Екзотично виглядала експозиція «З бабусиної скрині» зі старими домашніми речами.
 
Цілий доробок виробів-витворів з коріння, гілок представив Леонід Колісниченко. Довжелезний удав з гострими зубами, велика кобра, НЛО з трутовика, розп’яття в обрамленні дрібних корінців, тризуб – свідчення різностороннього таланту жителя гірського села, якого доля закинула сюди з Херсонщини і причарувала своєю природою і чуйними людьми.
 
Щире захоплення викликали у відвідувачів архітектурні витвори-мініатюри талановитого різьбаря по дереву Василя Пецки: хатини, церкви.
 
Сільський голова І.Цубина виконав почесну місію – закопування капсули з посланням до майбутніх поколінь на місці, де намічено спорудження дитсадка. До нього приєдналися голова райради А.Перцев, інші присутні. Після позивних ведучі свята Іванна Чорна, методист РБК, та Наталія Парашинець, вителька місцевої початкової школи, розпочали святкову програму.
 
На сцену виходять дівчата з піснями «Вільшинківське село», «Лежить село по-пуд гору». До присутніх звернувся Вільшинківський сільський голова Іван Цубина, щиро привітавши всіх зі святом, коротко підсумувавши зроблене за два десятки років незалежності держави. Голова районної ради, депутат райради від цього села Анатолій Перцев також тепло привітав вільшинківців і гостей свята, розповів про зроблене за короткий період, повідомив приємну новину – підключення напередодні місцевої школи та сільради до всесвітньої мережі Інтернет.
 
Вітальні слова виголосили заступник голови райдержадміністрації Оксана Ігнатижак, директор Вільшинківської ЗОШ І-ІІ ступенів Любов Кривка, настоятелі Православного Свято-Покровського храму і греко-католицької громади Свято-Покровського храму оо. Ярослав та Юрій. Ансамбль духовної пісні клубу с. Вільшинки (керівник Ірина Ходанич) подарував усім дві пісні, а потім у його виконанні велично прозвучала «Многая літ», підтримана присутніми.
 
Радо вітала публіка шанованих гостей з Ужгородського району – фольклорний ансамбль села Концово (давні друзі вільшинківців показали кілька прекрасних музично-пісенних і танцювальних номерів), дитячий зразковий ансамбль танцю села Тур’я Ремета «Тур’янська долина» (керівник і постановник заслужений працівник культури України Іван Пастеляк), фольклорний колектив «Нівроку» районного будинку культури (керівник Євген Судаков), троїсті музики «Гудаки» (керівник Любов Луцук), колектив вчителів та учнів Вільшинківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, вокальний ансамбль «Розмарія» Порошківського будинку культури (керівник Надія Сигидін), учнів місцевої загальноосвітньої школи І ст., фольклорний колектив клубу села Вільшинки, спів братів Віталія та Василя Манів, танцювальний колектив «Бізе» (керівник Вікторія Цубина).
 
Кращим представникам села вручили грамоти та нагороди І.Цубина, О.Ігнатижак, А.Перцев (серед інших – за взірцеве дворогосподарство – Кривці Йосипу, Павлішу Юрію, кращій вишивальницю божих картин – Мовнар Тетяні Федорівні, рукодільниці Ганич Аллі, художнику Ганичу Василю, майстрам по дереву Колісниченку Леоніду, Пецкові Василю, бібліотекарю бібліотеки-філії Марії Мовнар, завідуючій клубом села Вільшинки Ірині Ходанич та ін.). Вшанували багатодітних матерів: Тетяну Ганич, Ганну Головню, Надію Гарагонич, Марію Михайлішку, Марію Ман. Велике спасибі вам, дорогі жінки і низький вам уклін за ваш подвиг. І ми радо запрошуємо всіх вас на сцену. Подяки за сумлінне виконання обов’язків удостоєні приватний підприємець Василь Ман та його перевізники Василь Мовнар, Йосип Кривка, Юрій Парашинець.
 
Зі сцени всіх вітав завідувач кафедри туризму УжНУ, кандидат соціологічних наук Федір Шандор, засновник «Книги рекордів Закарпаття». У Вільшинках того дня започатковано новий рекорд по збору підписів (копію листків з автографами (367) випущено на кульках в небо).
 
Переможцям волейбольного турніру (Раково перше, Вільшинки – другі, Т.-Ремета – треті) А.Перцев вручив нагороди.
 
…Ще довго звучала музика, лунали радісні крики – свято вдалося. У цьому немала заслуга не тільки сільського голови І.Цубини і його команди, депутата районної ради А.Перцева, але й відділу культури РДА, працівники якого протягом літа і першого місяця осені порадували прихильників мистецтва і змістовного відпочинку цілою низкою концертів, театралізованих дійств і просто гарною музикою і танцями. Приємно, що працівники РБК виросли у справжніх режисерів і сценаристів святкових дійств, практично всі (від начальника відділу культури і до методистів) з успіхом виступають на сцені у різних жанрах, шукають нові можливості сценічного удосконалення.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також