Закарпатські журналісти розказали історію Будапештської синагоги (ВІДЕО)

10
0

Трагічні сторінки голокосту, про який згадують у дні закінчення ІІ Світової війни не залишають байдужим нікого… Чимало закарпатських євреїв було страчено в ті роки.

Нагадаю, частина Закарпаття на час ІІ Світової входила до складу Угорщини. Загалом, за різними даними, за час голокосту загинуло від 500 до 600 тисяч угорських євреїв. Чимало з них пішли в останню дорогу і з Будапештської синагоги

Друга за величиною в світі і найбільша в Європі. Це синагога в Будапешті по вулиці Догань  у відомому єврейському кварталі Пешта, де свого часу, та і досі живе велика кількість ортодоксальних євреїв. Зведена синагога у  1859 році в мавританському стилі відомим віденським архітектором Людвігом Ферстером. Споруда вражає і архітектурою, і історією. Монументальна  двоповерхова будівля з трьома великими приміщеннями – нефами з червоної  і білого цегли.  Висота вже – до 44 метрів, площа – 1200 квадратів.  Будівля може вмістити до 3 з половиною тисяч вірників.  Особливо багато їх тут на свята – тоді приміщення заповнене вщерть. Ліпнина та оформлення зали створюють неперевершену атмосферу. Щодня сюди приходять сотні туристів. Проводять тут і концерти класичної музики, адже в синагозі знаходиться один з найбільших органів Будапешта. Заступник голови єврейського товариства Угорщини розповіла: це – особливість будапештської синагоги.

На окремих лавках тут таблички -  заможні євреї могли купити для себе іменні місця,  аби мати постійне місце. Задоволення – не з дешевих. І тут, як і в кожному єврейському храмі, зберігається тора. Вона дуже цінна, кажуть місцеві. Щоп’ятниці вечора та вранці щосуботи з неї тут моляться.  Раніше під час Богослужінь жінки не мали права сидіти поруч з чоловіками, вони сиділи на 2  і з поверсі, а чоловіки – у головній нижній залі.  Побачили ми і промінчик України у Будапештській синагозі – так сонце пробилося крізь вітраж…Спражнє місце скорботи внутрішній дворик. Тут чимало надгробків – на місці поховань жертв голокосту. Досі збереглись могили, де були страчені цілі родини. Загалом за час ІІ Світової стратили більше півмільйона євреїв, тут кажуть – число жертв – до 600 тисяч.   А ще обіцяють – жахіття війни не повторяться ніколи знову. Принаймні такий  девіз тих, хто досі пам’ятає.
 

М-Студіо

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також