«Закарпатських моржів» потягнуло до води

8
0

Вчора в Ужгороді «моржі» відкрили «сезон»

Вчора, 14 грудня, закарпатські «моржі» в Ужгороді, неподалік обласної філармонії, відкрили «зимовий сезон».

Юрій Ситар знає про моржування все. Він, до речі, «морж» зі стажем. Трохи більше, ніж півстоліття, щодня в обідню пору приходить сюди, щоб зануритися в холодну воду. Його хобі за довгі роки переросло в щось більше! Поплавати взимку - йому потрібно так само, як дихати киснем, переконує Ситар. Коли людина хоча б раз спробувала загартування в такий спосіб, то крижана вода вже не відпустить. Між іншим, вода не така вже й холодна, каже співрозмовник. Вона тепліша, ніж повітря. Просто треба знати, як правильно занурюватися. Він розповідає про методику водної терапіТ. А вона полягає в тому, що перед зануренням у холодну воду людина силою волі розслабляє організм до відчуття тепла в тілі. Це треба робити при ритмічному спокійному диханні носом. Після цього можна вже роздягатися — починати треба з ніг. Занурюватися в холодну воду з головою слід повільно всього на 10—15 секунд. Початківці можуть пірнути до шиї. При цьому обов`язково треба контролювати свій стан.

юдина у воді мусить розслабитися. На сушу слід виходити теж повільно. Тіло має обсохнути і потім вже слід одягатися, починати обов`язково з ніг.

Прихильників моржування в Ужгороді вистачає. Шість років тому тут було створено клуб «Закарпатський морж». У ньому нині вже більше два-
дцяти «морських котиків». Щороку спільнота поповнюється двома-трьома новачками.

Вже більше шести років моржує Шпішак, два роки - Карташов і Пантелеймонов. Рік у холодній воді купаються Погоріляк і Сабадош.
Холодна вода має лікувальні властивості. Багато хто вже пересвідчився, що моржування стабілізує тиск, зміцнює імунітет, відлякує грип. Тобто, загартовує організм.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також