Закарпатський держуніверситет шукав вирішення проблем у Словаччині

12
0

на міжнарожній конференції

У словацькому місті Сніна пройшла ХVII Міжнародна науково-практична конференція на тему «Проблеми формування систем кваліфікацій та сучасні тенденції розвитку професійної компетентності фахівців: національний та європейський виміри», де освітяни та науковці спільно намагалися знайти шляхи вирішення фінансових проблем. Участь у конференції взяли і представники ЗакДУ. Про це сьогодні, 27 листопада, власкорові ЗІКу повідомила прес-секретар Закарпатського державного університету Лариса Липкань.

На відміну від конференцій цього разу виступи науковців рясніли економічними схемами, формулами і цифрами: світова фінансова криза не оминула й найбільш незахищену за таких обставин галузь освіти і науки.

У конференції взяли участь представники 25 вишів та наукових установ Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Чехії та України. Як виявилося, проблеми адаптації національної вищої освіти до європейських стандартів у цих країнах є тотожними.

Можливе скорочення фінансування освіти в цілому призведе і до занепаду науки, закриття багатьох наукових проектів. Як зазначив голова Державної інспекції навчальних закладів МОН України Олександр Бурлаков, сьогодні з державного бюджету на одну наукову розробку виділяється в середньому 50 тисяч грн. Це вкрай мало, враховуючи потребу закупівлі необхідної техніки, обладнання лабораторій, проведення фундаментальних досліджень. Якщо й ці суми скоротяться, занепад галузі неминучий.

Утім, сидіти, склавши руки в очікуванні економічного обвалу, науковці не збираються і намагаються самостійно шукати шляхи виходу з кризи. Коли кілька років тому університети країн Східної Європи вперше недоотримали повне державне фінансування, вони активно взялися за пошук міжнародних грантів. Наразі урядова підтримка системи вищої освіти Угорщини становить 55% від загального фінансування, решта 45% виші отримують у вигляді грантів та інвестицій підприємств, для яких вони готують фахівців.

Так, Мішкольський університет налагодив співпрацю з фірмою «BOSH», яка є спонсором вишу у реалізації численних наукових і освітніх розробок, натомість щороку отримує поповнення свого кадрового складу. Мабуть, такий досвід не завадило б перейняти і вітчизняним університетам.

Паралельно у місті Сніна проходила міжнародна науково-практична конференція за участю аспірантів і студентів п’яти країн, так само організована Закарпатським державним університетом. Обговорюючи тему наукових розробок як вирішення проблем європейської інтеграції, молоді науковці також не оминули увагою економічну кризу. Щоправда, ставлення до цієї глобальної проблеми у них виявилося більш оптимістичним, а студенти взагалі сприймають її як прогнозоване тимчасове явище, яке потрібно просто перечекати.



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також