Закарпатський міліціонер пережив стометрову зону катастрофи у Чорнобилі

5
10

Працюючи звичайним інспектором патрульно-постової служби сержант міліції Мукачівського міськвідділу Володимир Ганькович в 1991 році навіть не підозрював, що вибір впаде на нього одного з міського відділу, хто повинен їхати тоді вже у зону лиха і відчуження - Чорнобиль.

Як згадує сьогодні заступник начальника відділу – начальник громадської безпеки Мукачівського МВ (по обслуговуванню м.Мукачева та Мукачівського району) УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Володимир Ганькович, певна річ, не дуже хотілося покидати, хоч і ненадовго, дружину з малими дітьми, та обов’язок перед державою взяв вверх. У стометрову зону від епіцентру катастрофи у м.Зелений мис його було направлено з іншими правоохоронцями Закарпаття Володимира.

То була важка праця багатьох людей з усієї держави. Звісно, більша частина мешканців із зони опромінення, де ніс службу сержант із Мукачівського міськвідділу, було евакуйовано. Після такої розрухи там залишились покинуті будинки, техніка, яку доводилось розбирати і по частинах закопувати у так звані могильники. Завдання сержанта Ганьковича було  перевіряти автотранспорт, який рухався  повз могильник, куди звозили радіоактивно забруднену техніку і транспорт. Крім того, охороняти громадський порядок, стежити, аби мешканці радіоактивної зони чи відряджені не розповсюджували забруднення в інші райони і області держави. Адже, як говорить Володимир Ганькович,  1991 рік – переломний для України: «Саме тоді і з’являлися так звані спекулянти, які раді були заробити на чужому горі і намагались продавати опромінену техніку чи інші будматеріали. Наше завдання – виявляти і негайно припиняти такі випадки. У таких складних умовах багато чого залежало від особистої позиції кожного працівника органів внутрішніх справ».

Працювати було нелегко. Мешкали працівники міліції на спеціальних полігонах МВС, ночували в казармах, харчувалися в їдальнях. Працювали по 5 годин, хоч і минуло з часу карколомного вибуху 5 років, та для такої дози  опромінення – це не строк. Після несення служби спеціальними приладами-накопичувачами біологічного еквіваленту рентгена, вимірювались показники, скільки організм конкретної людини «схопив» барів. Якщо більше певної  (чи-то правильніше сказати «умовної») норми, міліцейську форму спалювали і видавали нову, коли трохи менше - прали в спеціальних умовах.

Після повернення із Зеленого мису Володимир Ганькович повернувся до звичайної повсякденної роботи в патрульно-постовій службі міського відділу. Сьогодні Володимир Васильович – досвідчений захисник правопорядку, адже вже 25 років плідно працює і сьогодні займає одну  з найвідповідальніших  і вагоміших посад  в підрозділі органів внутрішніх справ.

Коментарі

С
Света

Что за коментарии. Вам не стыдно! С правилами этикета на сайте знакомились? Только глупые люди могут давать такие коментарии, а еще судите других

В
Василий

Для Михаила!!! Да я согласен что Копин ездил на волге и был в 30км зоне но не всем так везло а кормили там хорошо не знаю нам приходилось ходить пешком в другую деревню в колхозную столовую либо самому готовить кушать, два раза в неделю приезжала автолавка привозила продукты.Нас привезли в Красиловку и оставили в деревне самим на выживание,кругом пустота ни живой души лишь мародёры да брошеные животные и тишина. Михаил а когда я спросил что мне полагается удостоверение то Липкань ответил что радуйся что вообще работаешь.Выходит что я за кого-то отработал в зоне !!!!

М
Міша

На Зеленому Мисі було два поста, один грузовий іззаді, і центральний вход, де проходили люди, проживали в шикарних домиках, по двоє чоловік, але знаходився в кімнаті тільки один, так як мінялись змінами, кормили дійсно на убой, даже в сьогоднішні часи такого нема, як там у простій столові, їж скільки хоч, вода тільки газована,привозна у скляних бутилках...у Зеленому Мисі був тільки відпочинок, а настояще пекло було у Припяті, у Чорнобилі мало менше....і також цікаво знати пані Наталіє, де знаходиться "стометрова зона"??? Ні один ліквідатор ЧАЄС не знає, немає такої зони і у Вікіпедії, а у Наталії Машіко вона появилася.....

М
Міша

Для Василя,тобі мали дати посвідчення учасника ЧАЄС, а також тимчасову мед.картку, а Мішо Копин у 30км. зоні на чорній "Волзі" розсікав.....

Ю
Юрій

Шо ви пишете? Яка стометрова? Ви якщо не знаєте то поцікавтеся у тих хто був там насправді, а Зелений Мис, це зона відпочинку персоналу, який працює на АЄС....краще б написали що був у Припяті, або на хужий випадок Чорнобилі, Дитятки, Іванків.....було б більше правдоподібно, а то як би написали зараз що наш депутат ВР пережив свою відпустку на Мальдівах, або на Канарах....хто не знає - повірить, і пошкодує....так вийшло і з вашою "писаниною"....

Е
Емил....

Я пережила 30 км зону катастрофи у Чорнобилі, і ніякої подяки, хіба 75грн. у рік. До речі Зелений мис знаходиться далеко від Припяті,де був 4 блок,дальше іде Чорнобиль,а десь через 40-50 км. Зелений Мис, і там чиста,екологічна зона... от якби він був у Припяті, то інша справа...а писати, аби написати, ви Наталіє якщо небули там то і не смішіть людей.

Е
Емилиа

Довожу до всех, при замере дозиметром мною который проводился в Зеленом мысе, доза составляла в два раза меньше чем в Мукачево....там отдыхали рабочие из блоков, там кругом сосновый лес,и чистейший воздух,кормили на убой, и всё бессплатно, бери хоть икру, почки...

К
Кузьмук

"Канта бендзіну".........

В
Василий

Я тоже 90 суток пробыл в 1991 году вместе с Яремой М но при увольнении с милиции даже нигде не числилось что мы были в Чернобыле и никто не вспомнил а как другие Копин Шманько Бицько Котубей и.т.д они что не заслужили внимания или только Ганькович заслуживает внимание????

Б
Бийло

а ще мент поганий бо ходить по фірмах рахунки тицяе на оплату за то за се мол жебраки ми- поможіть, докус совісті нема

Читайте також