Закарпатський винахідник створив свій котел на дровах

2
1

Коли покійний дід Михайла Кертиса давав йому переписувати сторінки Біблії, мабуть, і в думках не припускав, що тим самим засіває зерна, які через десятиліття проростуть не просто вольницею характеру, непокірним норовом та незборимою життєвою потугою.

Ось і про енергетичну незалежність рідної країни від її північної сусідки він думав завжди. Ідей у нього – море. Від утопічних до реалістичних, які сам і впроваджує.

Одна з них — хочемо позбутися нафтогазової залежності від Росії, відкликаємо всіх українців-вахтовиків, хто на безкрайніх просторах Тюмені і Півночі та Далекого Сходу буравлять вічну мерзлоту, щоб за тисячі кілометрів європейці безтурботно включали газові вентилі та наповнювали баки сучасних «Фольксвагенів», «Опелів», «БМВ» і «Мерседесів» на автозаправках.

Проте Кертис — фантазер, але не настільки. Тому, переконавшись у безсилості лобової атаки на китайський масштаб муру російського нафтогазового лоббі у верхніх владних ешелонах та корумпованості нашої влади, вирішив піти іншим шляхом. За два роки важкої праці він витворив довжанське чудо: втілив власну ідею водогрійного піролізного (газогенеруючого) котла на дровах моделі «КД-TURBO» потужністю 25, 30, 40, 50, 75, 100 КВт. Все – від задуму до поточного виробництва – зайняло два роки. Один такий Кертисів котел кілька років тому був на виставці в Ужгороді, а на одній із київських – зайняв третє місце за програмою Кіотського протоколу для України. Думаю, що поінформований в українських реаліях читач уже здогадався, що із 600 млн. дол., передбачених на цю програму, довжанському машинобудівнику дістався нуль із хвостиком. Хоча над країною й навис російський газовий зашморг. Тоді ж у Довге приїхала представницька європейська делегація, аби оглянути виробництво, яке випускає котли, здатні реально конкурувати із аналогічною продукцією провідних світових фірм.

…Більше ніж 150 років тому в кінці своєї знаменитої комедії «Ревізор» чогось написав історичну фразу: «Німа сцена». Щось подібне сталося із данцями, поляками, англійцями та іншими, коли побачили, що високоефективна опалювальна котельна продукція робиться вручну, «на коліні» і на колишній колгоспній фермі. Переваги Кертисового котла — у використанні альтернативного дешевого та доступного палива, високій ефективності та економічності, екологічній безпеці, автоматичній регуляції потужності, простоті обслуговування, дворазовому завантаженні дров на добу, високій якості та надійності.

До того ж М.Кертис дає гарантію своїй продукції на 15 років. У Довгому його котли, до речі, вже опалюють приватний будинок, ресторан і санаторій «Боржава».

Пригадується, кілька років тому народний депутат України, наш земляк Віктор Пензеник у тижневику «Дзеркало тижня», коли Іршавський район попереду всієї країни слав у Київ реляції про стовідсоткову газифікацію населених пунктів, апелював до здорового глузду земляків і колег-можновладців: «Думаймо, як грітися дровами».

Здається, реально його почув один лише Кертис із Довгого…

Михайло Ісак, газета "Новини Закарпаття".

Коментарі

НК
не Кертис

"Німа сцена" буде, коли повирубають довколішні ліси.До речі,пане Ісак, чому не вказуєте вартість цього "чудо-котла"?

Читайте також