Закарпаття і Височіна виробили "дорожню карту" подальшої співпраці

12
0

З 2008 року між Закарпатською обласною радою та адміністрацією краю Височіна (Чеська Республіка) діє угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво. За цей час вдалося реалізувати низку проектів у галузі соціальної сфери, молодіжних та мистецьких обмінів, а також залучення інвестицій.

На співпрацю із Закарпаттям Височіна виділила майже 15 мільйонів чеських крон, і чеські інвестиції вже приносять реальну користь краянам. Так, мешканці Тячівського філіалу дитячого будинку інвалідів, вчителі та учні сіл Лазещина і Стримба Рахівського району, працівники та пацієнти лікарських амбулаторій Міжгірського району згадують депутатів крайової ради з щирою вдячністю. Залучені кошти дозволили наблизити умови для праці і навчання у ряді шкіл та лікарнях до європейських стандартів.

Наприкінці січня, як ми вже інформували, закарпатська делегація на чолі з головою обласної ради Іваном Балогою побувала в краї Височіна. Закарпатців запросив гетьман краю Їржі Бєгоунек. В складі нашої делегації були заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, перший заступник ужгородського міського голови Віктор Трикур, депутат облради Володимир Чубірко, голови районних рад – Міжгірської Іван Ярема, Виноградівської Олег Любімов, Ужгородської Михайло Фединець, начальники відповідних управлінь облдержадміністрації.

Під час зустрічі височинці й закарпатці домовлялися щодо майбутніх проектів, а також побували на презентації фільму «Микола – знову в Колочаві». Щодо фільму, то він знятий за романом Івана Ольбрахта, а головні ролі зіграли юнаки і дівчата з дитячих будинків чотирьох країн — Чехії, Словаччини, Польщі та України. Знімальним майданчиком було село Колочава на Міжгірщині та кілька сіл Чехії. 50-хвилинний фільм знімали 12 днів. Шестеро осіб, причому двом з них довірено виконувати головні ролі — народного месника Шугая та його коханки Ержіки, — вихованці Вільшанського дитбудинку. У кінотеатрах, як зазначив гетьман краю, та по телебаченню фільм буде показаний після міжнародного кінофестивалю «Розумові здібності» влітку нинішнього року. Проектна група не робить секрету з своїх амбіцій – виграти нагороду в цьому конкурсі. "Цей міжнародний проект є доказом того, що люди з обмеженими розумовими можливостями не тільки дивляться кіно, а можуть активно сприяти розширенню кіноздобутків. Просто їм треба трохи допомогти ", — заявив на прем’єрі гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек.

Режисер фільму Юрій Свобода зауважив, що метою проекту є адаптація людей з обмеженими розумовими можливостями задля використання їхнього екстраординарного досвіду для мистецтва.

Відомий чеський актор Мірослав Донутіл спрогнозував, що актори стрічки можуть стати зірками кіно, адже показали велику продуктивність. Постать Миколи Шугай розкрита бездоганно, — каже актор.

У ході візиту закарпатська делегація також обговорила з чеськими партнерами питання подальшої співпраці та реалізацію спільних проектів у різних напрямках господарювання. Їржі Бєгоунек запевнив закарпатських колег, що на 2011 рік край виділить на реалізацію програм 5 млн. крон (близько 2 млн. 250 тис. гривень). Сторони домовилися, що кошти підуть на спільні інвестиційні проекти, а також на обмін групами молоді, школярів, студентів, діячів мистецтва тощо.

Наприкінці зустрічі гетьман назвав співпрацю із нашим краєм плідною та цікавою, взаємостосунки — щирими, які спонукають до поваги всього, що пов’язано з Україною та Закарпаттям зокрема, до продовження ділових взаємин.

— Сьогодні ми говоримо про можливість залучення інвестицій у рамках реалізації добросусідських програм. Це дає прекрасний поштовх до зближення людей. Впевнений, що контакт на рівні Закарпаття—Височіна стане прикладом відносин європейського рівня, — відзначив Їржі Бєгоунек.

Голова облради Іван Балога подякував гетьману Височіни та крайовим депутатам за щирий і теплий прийом та зазначив, що співробітництво, яке ґрунтується на взаємоповазі, повинно поглиблюватись і йти далі. Вигідне географічне положення, констатував Іван Іванович, відкриває для Закарпаття широкі можливості для транскордонного, регіонального та міжрегіонального співробітництва.

— Ми пишаємося тим, що маємо таких щирих друзів, що співробітництво між Закарпаттям та Височіною може слугувати прикладом реалізації європейської політики східного партнерства, — відзначив Іван Балога — Транскордонна співпраця — один з пріоритетів у діяльності обласної ради. І це зрозуміло: регіон знаходиться на стику рубежів України й чотирьох інших держав — Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі. Отож кому, як не закарпатцям, співпрацювати з сусідами. Переконаний, що нинішній склад обласної ради зможе «затягнути» в область ще чимало інвестиційних проектів. 
Закарпатська делегація від імені краян подякувала керівництву краю Височіна, особисто пану гетьману Їржі Бєгоунеку, депутатам крайової ради та членам правління благодійного фонду «ВіЗа», всім добротворцям, які інвестують у соціальні проекти на Закарпатті.

Навесні чехи пообіцяли здійснити візит-відповідь. Планується, що сторони остаточно узгодять програми подальшого співробітництва.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також