Закарпаття: Такого свинства нам не потрібно…

46
0

Україна тимчасово заборонила ввезення живих свиней та свинини з Російської Федерації. Це пов'язано із загибеллю у наших сусідів цих тварин від вірусу африканської чуми. Спеціалісти ветеринарної медицини наголошують, що ця хвороба надзвичайно небезпечна, тому і вирішено поставити заслін на ввезення живих свиней та продуктів зі свинини», — повідомляється на офіційному сайті Державного комітету ветеринарної медицини України.

«Новинам Закарпаття» прокоментував цю ситуацію заступник начальника головного управління ветмедицини в Закарпатській області Юрій Садварі.

Юрію Юрійовичу, насамперед скажіть, якою є небезпека для людини, котра скуштувала страву з м'яса хворої свині?

— Навіть якщо продукт харчування (сало, ковбаса) виготовлений із зараженого м'яса і навіть якщо ви скуштували його сирим, то свиняча чума вам не загрожує. Наголошую, вірус африканської чуми несе небезпеку виключно тваринам. При цьому визначити, чи не від чумної свині м'ясо, пересічна людина не зможе без відповідної лабораторної процедури. Фахівці дізнаються про такий факт лише завдяки спеціальним лабораторним аналізам.

А чи можуть заразитися африканською чумою льохи? І чи можна неозброєним оком визначити — хвора тварина чи ні?

— Проблема в тому, що смертельний для свиней вірус швидко мігрує з птахами, дикими кабанами і передається як через виділення, кров, внутрішні органи хворих тварин, так і через укуси паразитів (кліщів). Міждержавні кордони для цієї інфекції — слабка перепона. Тож якщо ви помітили дивну поведінку поросяти чи дорослої свині, зразу слід звернутись до ветеринара. Якщо тварина інфікована вірусом африканської чуми, вона перестає їсти й заривається у підстилку. Крім того, у хворої тварини підвищується температура, виникають крововиливи на шкірі, є кров'яні пінисті виділення з носа і очей. А ще тварина не може стояти.

Якщо свиня загинула, то господар обов'язково також має про це, повідомити фахівця ветслужби?

— Так, і не лише тому, що хвороба швидко вбиває заражену тварину. Вірус вбиватиме й інших тварин, тому недостатньо просто закопати труп свині, бо збудник згодом може знову нагадати про себе. Тому й необхідно дотримуватись усіх заходів безпеки — маю на увазі дезінфекцію, яку повинні провести лише спеціалісти, та комплекс ветеринарно-санітарних заходів. Найгіршим у цій ситуації є той факт, що досі в світі ще не створено дієвої вакцини проти цього небезпечного вірусу.

У зв'язку з вищезазначеним Державним комітетом ветеринарної медицини України нині спільно з регіональними службами в областях (у тому числі — й  нашим управлінням) вживаються відповідні заходи щодо посилення державного контролю за утриманням свинопоголів'я, переведення на закритий режим роботи всіх свинокомплексів і контролю за продуктами тваринного походження та імпортованими кормами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також