Закарпаття відвідала делегація краю Височіна

10
0

У п’ятницю, 23 вересня, керівник краю Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога зустрілися з гетьманом краю Височіна Їржі Бєгоунеком, його заступником Володимиром Новотни та депутатами крайової ради.

 

Візит став своєрідним підсумком довготривалої співпраці Закарпаття та краю Височина. Вперше угоду про співробітництво двох регіонів підписали ще у 2007 році. Упродовж кількох років чеські партнери долучилися до реалізації  багатьох  проектів, приділяючи особливу увагу питанням покращення умов навчання закарпатських школярів, проблемам екології, туризму, соціального захисту. Серед успішних проектів – реконструкція та проведення систем опалення у школах гірських сіл Стримба та Лазещина, реконструкція Тячівського філіалу Вільшанського будинку-інтернату для інвалідів, оформлення інформаційного «Центру Європи» в Карпатському біосферному заповіднику та багато іншого. 
 
Та найбільше насиченим на проекти став 2011-й. Саме цьогоріч передбачено реалізацію на паритетних засадах фінансування 10 спільних проектів у сфері освіти, культури, охорони здоров’я. Вже сьогодні, 23 вересня, представники Закарпаття та краю Височіна відкриють реконструйований дитсадочок у с. Стужиця, на Великоберезнянщині. На реалізацію проекту чеські партнери виділили 672 тис. грн., стільки ж – надала й обласна влада. У цьому ж селі за рахунок спільного фінансування провели капремонт середньої школи.
 
Також 23 вересня заплановане в експлуатацію зададуть оновлений садочок у Воловці – тут замінювали дах. Чеська сторона виділила на роботи 108 тис. грн., закарпатська – 150 тис. грн. Також цими вхідними відбудеться відкриття ще одного спільного проекту – сучасного спортивного залу в смт. Великий Бичків. Загальна сума робіт – майже 300 тис. грн.
 
Очільник Закарпаття Олександр Ледида подякував чеським колегам за співпрацю та висловив сподівання, що незабаром у життя почнуть втілювати вже нові проекти:
 
– Цими днями ви відвідаєте кілька районів Закарпаття. І, якщо побачите об’єкти, якими хотіли б опікуватися, закарпатська влада, безумовно, йтиме назустріч. Ми будемо раді продовжувати традицію співфінансування нових проектів у будь-яких сферах, - запевнив Олександр Ледида.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також