Закарпаття відзначило День Конституції

3
0

Відзначення Дня Конституції України на Закарпатті проходить по-особливому урочисто. Адже ця подія по календарю співпадає із знаменною датою - возз’єднання краю з матір’ю- Україною. Цьогоріч вона ювілейна – 65-та.

З цієї нагоди, у п’ятницю, 25 червня у сесійній залі обласної ради відбулось урочисте засідання, приурочене цьому святу, в якому об’єдналися дві доленосні події. У ньому взяли участь курівництво обласної ради і обласної державної адміністрації, делегати першого з’їзду народних Комітетів Закарпатської України, представники правоохоронних та контролюючих органів, митниці, судів, військового комісаріату та військових частин, духовенства, творча інтелігенція, керівники вищих навчальних закладів та інші.

Відкриваючи урочисте засідання, заступник голови облдержадміністрації Іван Качур відзначив, що 65 років тому, 29 червня 1945 року, був підписаний договір між С PC P та Чехословаччиною про возз’єднання Закарпатської України з матір’ю -Україною.

28 червня Україна відзначатиме 14 річницю від дня прийняття Верховною Радою України Конституції України. Обидві доленосні для українського народу події стали важливою віхою в утвердженні української державності.

Після цих слів урочисте зібрання оголошено відкритим. У виконанні заслуженого артиста України Олександра Садварія прозвучала величава мелодія Державного гімну України.

Відтак з вітальним словом до учасників свята звернувся голова облради Михайло Кічковський. Він, зокрема, відмітив, що у таких знакових подіях, які ми сьогодні відзначаємо, з особливою силою відчувається зв’язок століть, епох і поколінь. У ньому простежуємо витоки державності від Київської Русі до сьогодення. І, як на мене, буде правильно, коли своїм дітям й онукам нагадаємо, що ми не є безіменною нацією на великій дорозі історії, що не подарунком долі впала нам можливість жити єдиною родиною у незалежній Українській державі. Державі, котра має свою Конституцію – той юридично-правовий документ, який визначає її роль, місце і перспективи у світовому співтоваристві.

Століттями кращі уми України, думали про державні механізми і гарантії прав і вольностей українського народу. На цьому шляху до сучасної демократичної держави були і перша в Європі Конституція, написана 300 років тому Пилипом Орликом, і конституційні починання Кирило-Мефодіївського братства, третій і четвертий Універсали Української Центральної Ради, і правові акти часів гетьманату, Конституція Українського Народної Республіки, чотири Конституції Радянської України. Навіть цей, далеко не повний, перелік засвідчує про складний, але поступовий розвиток конституційного процесу.

З врахуванням пройденого шляху 16 липня 1990 року Верховною Радою було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України, якою розпочався якісно новий етап до створення і прийняття Основного закону України як незалежної і суверенної держави.
На цьому етапі довелось долати нескінченні протиріччя, зумовлені труднощами перших кроків становлення і утвердження молодої Української держави, складні внутрішні політичні, соціальні й економічні чинники, зумовлені переходом суспільства до ринкових відносин, змінами форм власності, демократизацією суспільних процесів, поверненням до джерел історичної правди й людської справедливості, а також вивчалися конституції багатьох держав, міжнародні конвенції, історичний досвід інших країн, -підкреслив промовець.

-З відстані часу маємо всі підстави сказати, йшлося у виступі Михайла Кічковського, що на той період розбудови України теперішній Основний Закон відповідав вимогам і критеріям суспільства, сприяв нашому поступу. І переважної більшості своїх якостей він не втратив і по сьогодення. Зокрема, це стосується, гарантованих Конституцією прав громадян на працю, захист їх економічних і соціальних інтересів, права на охорону здоров’я, безпечне для життя і здоров’я довкілля, права на освіту. Ціла низка інших прав і свобод, які залишаються магістральними лініями в діяльності як вищих владних структур, так і обласної ради, обласної державної адміністрації, інших органів виконавчої і самоврядної влади всіх рівнів.

Далі учасників урочистостей щиро привітав голова облдержадміністрації Олексанр Ледида. У своєму виступі він наголосив, що «Конституція закріпила незалежність і соборність Української держави, утвердила верховенство Закону, надала широкі права громадянам України, прийнявши тим самим головний критерій цивілізованого світу: держава - для людини, а не людина - для держави. Народ визнано носієм незалежності і єдиним джерелом влади в Україні. І тільки від кожного з нас залежатиме, чи зуміємо втілити в життя, наповнити змістом, вдосконалити те, що було прийнято 28 червня 1996 року і стало повсякденною нормою ось уже протягом чотирнадцяти років. Українська Конституція зробила усіх нас рівноправними творцями свого власного майбутнього, і лише від усіх нас, від кожного конкретно залежатиме, чи зуміємо це майбутнє наповнити глибоким змістом».

Олександр Олександрович вручив закарпатцям нагороди. Так, за вагомий внесок у розбудову держави та активну участь у громадському житті краю почесні грамоти обласної державної адміністрації отримали Василь Беца, Йолана Матлах, Мар’ян Токар, Мирослава Габор, Андрій Делятинчук, Любов Митровка, Світлана Росоха, Наталія Туряниця, Марія Карпюк та Іван Попович. Подяки голови обласної адміністрації оголошено Сибілі Булеці, Ярославу Лазуру, Івану перешу та Ользі Пригарі.

З теплими словами поздоровлення звернулися до присутніх і делегат першого з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України, Василь Беца. А від молодого покоління зі словами вітання виступив студент четвертого курсу юридичного факультету ЗакДУ Михайло Василиндра.

На завершення урочистого зібрання його учасники заслухали мистецьке вітання, яке підготував фольклорний ансамбль колежу мистецтв, який очолює заслужений працівник культури України Павло Пинзеник.

Цього ж дня з нагоди знаменних дат до пам’ятників Тарасу Шевченку і президенту Карпатської України Августину Волошину лягли квіти від керівників області.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також