Закарпатці сплачуватимуть земельний податок за новими правилами

11
0

Серед низки нормативних актів, що втратили чинність із 1 січня 2011 року (відколи вступив у дію Податковий кодекс України) - і Закон України "Про плату за землю". На заміну йому у Податковому кодексі передбачено розділ XIII, повністю присвячений такому загальнодержавному податку як плата за землю. Змін порівняно з раніше існуючим механізмом справляння цього податку не дуже багато, але ті, що є, – суттєві.

Про це - у розмові із начальником управління оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації у Закарпатській області Ігорем Крілем.

— Ігорю Михайловичу, для початку роз’ясніть читачам, що таке плата за землю та хто її має сплачувати…

— Як і раніше, плата за землю належить до загальнодержавних податків та справляється у формі земельного податку й орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Платниками є власники та користувачі земельних ділянок (паїв), а також орендарі. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка, а у разі якщо її не проведено – площа земельної ділянки. Ставки податку практично не змінилися, а розмір орендної плати визначається договором оренди землі.

— Стосовно плати за землю громадянами. Чи змінився порядок нарахування та сплати податку?

— Так, і суттєво. Якщо раніше громадяни – платники земельного податку повинні були сплачувати податок двічі на рік рівними частинами: до 15 серпня та до 15 листопада, то з 2011 року, з прийняттям Податкового кодексу, сплата повинна здійснюватися впродовж 60 днів з дня одержання повідомлення-рішення. Його органи державної податкової служби повинні вручити громадянам до 1 липня поточного року.

- Які пільги зі сплати земельного податку громадянами передбачені у Кодексі?

— Податковим кодексом так само, як і раніше Законом України "Про плату за землю", передбачено пільги щодо сплати земельного податку, у тому числі для фізичних осіб. Право на пільгу мають, і відповідно не сплачують земельний податок: інваліди І і ІІ групи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Однак є і певні зміни. Так, наприклад, пільгами більше не будуть користуватися громадяни, члени сімей яких проходять строкову військову службу. Нововведенням є і те, що відтепер пільги застосовуються тільки на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.

Як і раніше, органам місцевого самоврядування - обласній, міським, селищним та сільським радам - надано право встановлення пільг щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Це може бути часткове звільнення на певний строк, зменшення суми податку.

При користуванні пільгами слід бути уважними, бо кодексом передбачено, що у разі, якщо громадянин, який має право на пільгу, здаватиме в оренду земельну ділянку, будівлю, споруду чи їх частину, то сплата податку проводиться на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території, тобто без застосування пільг.

— Якщо з якоїсь причини власник земельної ділянки не отримав до 1 липня повідомлення про сплату податку, що потрібно робити?

— Радив би громадянам у такому випадку самостійно звернутися до податкової інспекції того району (міста), на території якого знаходиться земельна ділянка, отримати повідомлення-рішення і таким чином виконати свій обов’язок зі сплати земельного податку.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також