Закарпатці вшановують трьох святих: Історія та прикмети цього дня

16
1

Традиційно 12 лютого православні та греко-католики вшановують пам'ять трьох святителів - Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоуста. У народі це свято називають "Трьох святих".

В церковному календарі свято носить назву, як Собор трьох святителів та встановлене на честь трьох визначних вчителів церкви Василія Великого Іанна Золотоуста та Григорія Богослова.

Історія свята

В Константинополі велися тривалі суперечки про те, кому з трьох великих святителів слід віддати перевагу. Одна частина людей вшановувала Василя Великого, називаючи себе василіанами, інша звеличувала Григорія Богослова і назвала себе григоріанами, а третя, що прославляла Іоанна Златоуста, називала себе іоаннітами. Через це серед християн відбувалися чвари, які переходили у відверту неприязнь та ворожнечу.

У 1084 році митрополиту Іоанну Євхаїтському було бачення: перед ним постали три святителя і заявили, що перед Богом вони рівні, вони вимагали припинити суперечки і ворожнечу, встановивши загальний день святкування їх пам’яті.

Василь Великий, Григорій Богослов й Іоанн Золотоустий запам'яталися в релігії як вчителі для всіх часів і народів. Вони зіграли виняткову роль у формуванні догматики, богослужіння та церковного життя. У цей день прийнято відвідувати церкву і молитися трьом святим.

Традиції в цей день

Григорій Богослов вважається помічником у зміцненні віри, Іоанн Златоуст – у зціленні душі та тіла, а Василь Великий – у науці та підприємництві.

Після відвідин церкви вся сім’я обов’язково збиралася разом, сідала за стіл і читала молитву на порозуміння і примирення ворогуючих. На столі повинно було стояти три запалені свічки.

У народі цей день називають Святом сімейної святості, оскільки всі три сім’ї святителів були віруючими. Знахарі у цей день примиряють ворогів і зводять подружжя, які розійшлися.

Прикмети цього дня

  • дивилися, який день: якщо місяць червоного кольору, то буде сильний вітер;
  • вітряна погода 12 лютого на сирий рік;
  • в сад 12 лютого прийшли зайці, чекайте морозу;
  • іній на деревах до приходу тепла;
  • північний вітер означає, що буде сильне похолодання;
  • на сніг 12 лютого виходять миші, буде відлига;
  • кінь лягає на землю до снігу чи тепла;
  • сонце заходить за хмару, значить чекайте бурану.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

А
атиіст

боло інтересно читати но нич не порозумів

Читайте також