Закарпатцям на замітку: Які документи потрібні для всиновлення дитини

20
0

За інформацією державної платформи «Діти війни», станом на сьогодні 461 українська дитина загинула, 922 — дістали поранення, 341 — вважається зниклою. 16 207 дітей російський агресор депортував. Повернути вдалося 307.

Заступник директора департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби Володимир Вовк в інтерв’ю Суспільному розповів, що під час війни з різних причин залишилися без батьківського піклування 6447 дітей, з них 1233 — у зв’язку зі смертю обох батьків, або смертю одного з батьків.

«Якщо є така потреба, дитина залишилася сама, то вона може бути залишена в пологовому будинку на певний час або переведена в Будинок дитини, який є закладом системи охорони здоров’я. Також діти можуть бути розміщені в патронатне виховання. Цього року з’явилася унікальна форма громадянської активності, це небайдужі громадяни, які з перших днів війни виявили бажання прихистити таких дітей, що залишилися без батьківського піклування, був створений чат-бот, підтриманий ЮНІСЕФ, і вже через цей чат-бот пройшло понад 24 тисячі заявок батьків, які хотіли взяти дитину в сім’ю», — розповів Вовк.

АрміяInform докладно писала, хто може всиновити і як під воєнного стану це зробити. Утім, у відкритому доступі доволі складно знайти повний перелік документів, необхідних для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі.

Тому за консультацією кореспондент Інформаційного агентства звернувся до Служби у справах дітей та сім’ї Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації.

Тож, які документи слід подати до служби у справах дітей та сім’ї за місцем проживання у разі, якщо ви вирішили взяти на себе відповідальність стати новими батьками для знедоленої війною дитини?

Перелік документів для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі

  1. Копія документа, що посвідчує особу (3 копії).
  2. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (3 копії).
  3. Копія документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) (3 копії).
  4. Довідка про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік. (оригінал та 2 копії).
  5. Копія свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі) (3 копії).
  6. Висновок про стан здоров’я кожного заявника, виданий державним лікувально-профілактичним закладом (згідно з додатком 3), (оригінал та 2 копії).
  7. Витяг про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС (форма витягу — повний, в підставах зазначати: для усиновлення, встановлення опіки/піклування, створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) (оригінал та 2 копії).
  8. Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (3 копії).
  9. Нотаріально засвідчена письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя) (оригінал та 2 копії).
  10. *Довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (для осіб, які не є родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями дитини, яку бажають усиновити), (оригінал та 1 копія).
  11. Автобіографічна довідка (в друкованому або електронному вигляді, електронна пошта ssd_solom.@ukr.net, примітка — до справи по усиновленню).

10* направлення на курс підготовки видається на підставі документів 1–9 та відповідної заяви.

У Службі у справах дітей та сім’ї нам пояснили, що протягом 5 робочих днів після подачі заяви та документів до служби у справах дітей та сім’ї здійснюється акт обстеження житлово-побутових умов.

У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Слід зауважити, що строк дії документів становить один рік з дня їх видачі.

Також треба врахувати, що в України нині діє воєнний стан, тож інформацію про прийом громадян в Службі варто уточнювати в телефонному режимі.

Процедура усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, громадянами України

  • Усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.
  • Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.
  • Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років.
  • Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

Усиновлювачами не можуть бути особи, які:

  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20.08.2008 р. № 479 «Про затвердження Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.10.2008 р. за № 1022/15713;
  • є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
  • були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.
  • не можуть бути усиновлювачами особи однієї статі, а також інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Заявники не беруться на облік кандидатів в усиновлювачі, якщо:

  • подані документи не відповідають вимогам, визначеним у Порядку;
  • у поданих документах є виправлення або дописки, не завірені в установленому порядку;
  • заявники (один з них) не можуть бути усиновлювачами відповідно до статті 212 Сімейного кодексу України;
  • різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками становить менш як п’ятнадцять років;
  • сума сукупного доходу на кожного члена сім’ї менша, ніж установлений законодавством прожитковий мінімум;
  • житлове приміщення заявників перебуває в незадовільному санітарно-гігієнічному стані;
  • у житловому приміщенні заявників неможливо влаштувати місце для занять і окреме спальне місце для дитини;
  • під час обстеження житлово-побутових умов заявників та бесіди з ними або при вивченні їхніх документів виявлені обставини чи умови, які можуть мати негативні наслідки для виховання і розвитку дитини;
  • вони відмовилися від підписання акта, передбаченого Порядком.

Усиновлення дітей проводиться на підставі рішення суду.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також