Закарпатцям радять відвідати словацьку Любовню

10
0

Якщо випала нагода відпочити, а ви не знаєте, як спланувати своє дозвілля, – радимо податися до Словаччини. Адже, проїхавши якихось 178 км по той бік кордону, опинитеся в давньому містечку, що зветься Стара Любовня.

Цей населений пункт розміщений на українсько-словацько-польському етнічному прикордонні. Через таке географічне положення за вісім століть місто входило до складу різних держав – Угорщини, Польщі, Австро-Угорщини і навіть України.

Сьогодні Стара Любовня – популярний східнословацький туристичний центр. Найвідомішою пам’яткою у місті є Любовнянський замок, збудований тут ще у ХІІІ столітті для захисту торгових шляхів. Після пожежі 1553 року його реконструювали в стилі доби Ренесансу, пізніше – в стилі бароко. До слова, поєднання структурних елементів різних епох разом із готичними баштами створюють цілісний ансамбль.

Нині фортеця відкрита для відвідувачів. Заглянувши всередину, можна побачити, як жили господарі. Традиційно представлені елементи інтер’єру, меблі, вишукане вбрання, взуття, аксесуари тощо.

Також Любовня пропонує туристам ознайомитися з експозицією старовинних предметів побуту, оглянути обладнання й інструменти, що використовувалися в різних ремеслах. Можна тут побувати в таємничих підземеллях і на верхніх замкових рівнях, звідки відкривається чудовий краєвид на околиці.

  Власне ж у підніжжі граду – невелике село-музей традиційної архітектури. Тут просто неба представлений набір зразків народної архітектури (будинки, господарські споруди, сезонне житло), переміщені в цю область з верхньої частини Спішу.

Головним експонатом Національного історичного пам’ятника є греко-католицька церква із Матисова, що була зведена без єдиного гвіздка на честь святого архангела Михаїла у 1833 році. Нині вона вважається однією з найбільш відомих пам’яток народної культури Східної Словаччини.

Всі інші експонати скансену розповідають відвідувачам про життя і побут словаків початку минулого століття, пише Анастасія Лесів, газета "Старий Замок".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також